Kosovska policija i OEBS započeli zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici

Plakat - Kampanja - OEBS - Kosovska policija
Izvor: OEBS

Misija OEBS i Kosovska policija započeli su danas zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici, kako bi podigli svest i pomogli da se ono efektivnije sprečava.

Kako se navodi u saopštenju iz Misije OEBS na Kosovu, u okviru kampanje biće postavljeni bilbordi širom Kosova, prikazivani TV spotovi i organizovane debate, a predviđen je i deo kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", koji se obeležava širom sveta.

Glavna poruka kampanje je "Jedan šamar je nasilje; Nasilje je zločin", sa naglaskom da je nasilje u porodici i kršenje ljudskih prava i zločin, čak i ako se dešava unutar porodice. Štaviše, postoji rizik da nasilje u porodici može da eskalira. Iako može početi manjim aktima nasilja, može čak dovesti do fatalnog ishoda, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se kampanjom pozivaju žrtve i svedoci da prijave eventualne slučajeve nasilja policiji i da kampanja ima za cilj da promoviše politiku nulte tolerancije prema nasilju u porodici u svim sferama društva.

"Nasilje u porodici nastavlja da utiče na porodice, posebno žene i devojke. Moramo da vidimo snažne i dosledne akcije od pružalaca usluga. Dakle, svako ko doživljava ili je svedok nasilja treba da pozove policiju i prijavi nasilje", rekao je šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport.

Naglasio je da svi imaju svoju ulogu u borbi protiv nasilja, bez obzira da li je u pitanju žrtva ili svedok.

Generalni direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti rekao je da su slučajevi nasilja u porodici osetljivi.

"Nasilje ne prestaje bez prijave ili postupanja nadležnih organa. Policija Kosova je posvećena sprečavanju nasilja u porodici kao preduslov za snažno i zdravo društvo", rekao je Mehmeti.