Kovačevski: Izvesno da će premijer u poslednjih 100 dana Vlade Severne Makedonije biti Albanac

Severna Makedonija
Izvor: Vlada Republike Severne Makedonije

Ima dovoljno prostora da se u maju sledeće godine organizuju izbori, a o konačnim stavovima političkih partija javnost će biti obaveštena kada se u Sobranju postigne širi konsenzus, ocenio je premijer Severne Makedonije i predsednik SDSM Dimitar Kovačevski.

Prema rečima Kovačevskog, sva kadrovska rešenja će biti dostavljena javnosti, jer će ih sprovoditi zvanični partijski organi. On je naglasio da su trenutno u toku razgovori za finalizaciju Izbornog zakona i uključivanje u njega svih zapažanja OEBS/ODIHR.

"To je već u najvećoj meri finalizovano i vrlo brzo će se naći na sednici vlade, kao i na sednici u Skupštini na kojoj će se dobiti potpuno usaglašeno zakonsko rešenje", rekao je Kovačevski.

Kovačevski navodi da imaju jasan koalicioni sporazum sa strankom DUI. Povodom Alijanse za Albanc, koja najavljuje samostalan izborni nastup, Kovačevski kaže da je prilikom formiranja koalicije važno da dele zajedničke vrednosti, a prema njegovim rečima, ta stranka ima takve programske ciljeve.

„SDSM i DUI imaju jasan koalicioni sporazum, a Alijansa za Albance ima kapacitet da razgovara o ekonomski prosperitetnoj državi i društvu sa socijalnom pravdom i demokratijom na najvišem nivou, sa slobodom medija i vladavinom prava, koji su temelji za izgradnja širokog koalicionog fronta“, rekao je Kovačevski.

Ako je dogovor sa DUI jasan, kako je rekao Kovačevski, onda je izvesno da će u poslednjih 100 dana ovog vladinog mandata premijer biti Albanac.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je, odgovarajući ovih dana na pitanje novinara, rekao da nema prostora za diskusiju o tome da li će biti albanskog premijera.

„U poslednjih 100 dana biće premijer koga je predložila DUI. Ovo je deo ugovora i nema mesta za pregovore. Nismo došli do te faze da razgovaramo o tome kako će biti izbori, u kom pravcu će biti, sa kojim koalicijama i sa kojim kandidatima. Sada smo u fazi određivanja datuma izbora i da li će biti održani zajedno ili odvojeno. Poslednji sastanci održani sa SDSM bili su isključivo na ovu temu“, rekao je Osmani.