Marović: "Otvoreni Balkan" ima smisla samo ako učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana

Jovana Marović
Izvor: ura.org.me

Potpredsednica crnogorske vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović izjavila je da Otvoreni Balkan vidi kao inicijativu s ciljem da doprinese ekonomskom razvoju, ali da odluku nije moguće doneti preko noći smatrajući da ona ima smisla samo ako u njoj učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana, prenosi RTV.

"Otvoreni Balkan vidim kao inicijativu čiji je cilj da doprinese ekonomskom razvoju i unapredi saradnju na tom polju među državama regiona", navela je ona za podgoričke Vijesti.

Dodala je da nije moguće proceniti neku inicijativu i doneti odluku o učešću u njoj preko noći.

Marović je, međutim, istakla da to članstvo nije prepreka za pridruživanje drugim inicijativama, ukoliko će to uticati na poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore.

Ministarka je navela da će biti formirana radna grupa koja će "pažljivo analizirati sve aspekte ove inicijative, a na osnovu toga doneti odluku o eventualnom učešću''.

Vijesti navode da je nedavno istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) pokazalo je da gotovo polovina crnogorskih građana nije informisana ili je veoma malo informisana o Otvorenom Balkanu.