Nastavljeni protesti u Skoplju, razbijeni prozori na Ministarstvu spoljnih poslova

Policija na protestu u Severnoj Makedoniji
Izvor: Koha ditore

Demonstranti u Severnoj Makedoniji razbili su prozore na zgradi Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju, četvrtog dana protesta zbog francuskog predloga za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Protest, koji je počeo ispred zgrade Vlade, nastavljen je ispred Ministarstva spoljnih poslova, gde su demonstranti bacali pirotehnička sredstva i tvrde predmete, razbijajući stakla na prozorima Ministarstva. 

Demonstranti su pozvali ministra inostranih poslova Bujara Osmanija da "uči istoriju". Na transparentima demonstranata ime Bujara Osmanija napisano je kao "Bugar Osmani".

Policijske snage koncentrisane su na ulazu u Sobranje.

Ovo je četvrti dan kako se u Skoplju održava protest pod motom "Ultimatum? Ne, hvala“, protiv francuskog predloga koji nastoji da prevaziđe razlike između Skoplja i zvanične Sofije po pitanju prošlosti i pitanja makedonskog identiteta.

Demonstranti traže da Vlada Severne Makedonije odbije predlog Evropske unije, poznat kao francuski predlog, za početak pregovora o članstvu. Prema njihovim rečima, francuski predlog "bugarizuje" Severnu Makedoniju i ne priznaje makedonski jezik ni istoriju.

Prema navodima policije Severne Makedonije, tokom protesta su povređena četiri policajca. 

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pozvao je na mirne i demokratske proteste, ističući da građani imaju pravo da protestuju i da se niko ne usuđuje da im to pravo uskrati.