Osmani: Albanci iz Severne Makedonije gospodari svoje kuće, nismo branioci prava Albanaca na Kosovu

Skopje_231201_Bujar Osmani 02
Izvor: Kosovo Online

Ministar spolјnih poslova Bujar Osmani izjavio je da u Albaniji i na Kosovu postoji pogrešna percepcija da su Albanci iz Severne Makedonije “branioci prava Albanaca”.

„Postoji nesporazum i u Albaniji i na Kosovu, kada tamo odemo kao albanski zvaničnici, vide nas kao da smo samo branioci prava Albanaca. Mi smo tamo vođe države, mi smo gospodari u svojoj kući. Ja sam ministar spolјnih poslova Republike Makedonije i danas je zvaničan stav prema Kosovu da podržavamo dijalog Kosova i Srbije u cilјu međusobnog priznavanja“, rekao je Osmani za Juronjuz Albanija.

On je ocenio da su korektni i institucionalni odnosi sa dvojicom albanskih premijera, Alјbinom Kurtijem i Edijem Ramom, a da će on uvek sarađivati sa političarem koga narod izabere na neku funkciju.

Osmani je pohvalio albanskog premijera zbog stava koji je zauzeo prema Albancima u Severnoj Makedoniji pozivajući na ujedinjenje bez svrstavanja na neku stranu.

Osmani je izjavio da Albancima u Severnoj Makedoniji ne treba pokrovitelјstvo, već saradnja.

„Odnosi sa Ramom su principijelni i korektni. On je zadržao drugi princip; pozivao na jedinstvo, ali nije stao na stranu. Mi nismo manjina u Severnoj Makedoniji, danas imamo premijera, ministra spolјnih poslova. Ne treba nam nikakvo pokrovitelјstvo, potrebna nam je saradnja, mi smo gospodari svoje kuće. Ako krenemo sa političkom intervencijom, narušimo etničke i političke odnose koji Albance čine odlučujućim, ravnoteže su narušene“, zaključio je Osmani.