Osmani sa Papadopulo: Ključna uloga Severne Makedonije i Grčke za regionalnu stabilnost

 Aleksandra Papadopulo i Bujar Osmani
Izvor: Facebook/Bujar Osmani

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovarao je danas sa zamenicom ministra spoljnih poslova Grčke Aleksandrom Papadopulo, ocenivši da dve zemlje igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju regionalne stabnilnosti.

Osmani i Papadopulo razgovarali su na marginama sastanka ministara inostranih poslova Procesa saradnje u Jugoistočne Evrope.

„Severna Makedonija i Grčka kao partneri i saveznici treba da igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju regionalne stabilnosti. SEECP kao inicijativa je dobra platforma za dijalog i za adresiranje i rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je Osmani.

Jedna od tema je bila evropska perspektivi Severne Makedonije i potreba za daljom podrškom Grčke.

„Grčka je cenjen i snažan pobornik evropskih integracija Severne Makedonije, kao i pouzdan i značajan saveznik u Natou. Očekujemo da će se ova podrška EU i saradnja u Natou nastaviti razvijati i nadograđivati u narednom periodu. Evropske integracije regiona su od najvećeg strateškog značaja i zajedničkog interesa za regionalnu i ukupnu evropsku bezbednost“, rekao je Osmani.

Osmani i Papadopulo su na sastanku izrazili zadovoljstvo dinamikom kojom su se razvijali odnosi dve susedne zemlje, posebno u proteklih sedam godina nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, istakavši potrebu njegovog poštovanja i pune primene sa obe strane.