Pendarovski: Ako pregovori sa EU ne budu zasnovani na istoriji, već na evropskim kriterijumima, završićemo ih u rekordnom roku

Stevo Pendarovski
Izvor: Albanianpost.com

Makedonski predsednik Stevo penderovski izjavio je da je uveren da će pregovori sa EU, ukoliko se ne budu bazirali pretežno na istoriji, već na stvarnim evropskim kriterijumima i vrednostima, biti završeni u rekordnom roku, prenosi makedonski portal 24 info.

On je to izjavio na konferenciji sa nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom i dodao da se Severna Makedonija za pregovore sa EU priprema već 17 godina.

"To je najduži period priprema bilo koje zemlje u istoriji EU. Mi smo najbolje pripremljeni kandidat za članstvo u istoriji EU. Timovi za svako poglavlje napravljeni su pre deceniju i po", rekao je Pendarovski.

Na pitanje da, prema poslednjim anketama, podrška članstvu u EU opada, Pendarovski je ocenio da je njegov utisak da je glavni argument za pad evroentuzijazma u EU na strani Brisela.

"Istina je da ankete u poslednjih 18 meseci i kod nas i u našem regionu pokazuju pad podrške EU. Ne bih izuzeo sve nas koji smo lokalni i regionalni politički lideri, naravno da i mi tu imamo određeni deo odgovornosti. Međutim, moj utisak, moja analiza počiva na činjenici da je glavni razlog, glavni argument za ovaj pad evroentuzijazma da se to nazove podrškom članstvu u EU na strani Brisela jer je u protekla tri-četiri, pet ili više godine objektivno ne vidimo da proces evropskih integracija ide napred", istakao je Pendarovski.

On je ocenio da Srbija i Crna Gora, koje pregovaraju deceniju, ne napreduju u evropskim integracijama, dok su BiH i Kosovo bili potpuno zaboravljeni u procesu evropskih integracija sve do nedavno kada je BiH dobila preporuku za status kandidata.

"Severna Makedonija i Albanija su do pre nekoliko meseci bile praktično blokirane od strane Bugarske. Dakle, ne možete objasniti makedonskim građanima zašto EU iz raznih razloga odlaže početak pregovora već 17 godina. Ako u tim pregovorima koji bi bili započeti, ne budemo dobri, nismo efikasni, onda ćemo moći da lociramo odgovornost pretežno na našoj strani. Međutim, čini mi se da ako se otvore vrata, i zaista ako se širom otvore za čitav region u evropskim integracijama, videćete mnogo bolje rezultate u podršci naših građana procesu integracija", rekao je Pendarovski.