Pendarovski: Francuski predlog je prihvatljiv u ovoj fazi i predstavlja prelazni kompromis

Stevo Pendarovski
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je francuski predlog prihvatljiv i da predstavlja prelazni period. Kako je rekao to je prelazni kompromis za jednu od faza evropskih integracija, prenosi portal Telma.

On je nakon sednice Saveta bezbednosti rekao da se njime uklanja bugarska blokada evropskog puta Severne Makedonije.

"Prvo, predlogom skidamo bugarsku blokadu koja traje više od dve godine i omogućava formalno otvaranje pregovora nakon 17. godina čekanja. Drugo, omogućava proces skrininga koji je obavezna faza pre pregovora o klasterima i treće, što je apsolutno najvažnije za svakog od nas, ali to ničim ne podriva makedonski identitet, jer osnovna odrednica tog identiteta je makedonski jezik, postoji čista formulacija makedonskog jezika", rekao je Pendarovski.

Kako je rekao odluka da se prihvati izmenjeni francuski predlog neće biti istorijski trijumf, niti istorijski neuspeh ili debakl jer, kako kaže to nije sudbonosna dilema niti odluka koja će definisati buduće generacije Makedonaca i makedonskih građana.

Dodaje da očekuje da će nakon ulaska predloga u vladu, biti doneti zaključci vlade, a ukoliko nakon započinjanja pregovora, Bugarska ili bilo koja druga strana pokušaju da promene makedonski identitet, zemlja će se povući iz pregovora.