Plenković u Jasenovcu: Od suštinske važnosti da se najstrašniji zločin ugradi u hrvatski obrazovni sistem

Jasenovac, Andrej Plenković
Izvor: Kosovo Online

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je na ceremoniji povodom 79. godišnjice proboja logoraša iz koncentracionog logora u Jasenovcu da je od suštinske važnosti da se politika sećanja na najstrašnije zločine ugradi u hrvatski obrazovni sistem, prenosi RTS.

Hrvatski državni vrh odao je poštu žrtvama ustaškog logora Jasenovac, kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Kameni cvet, kod kojeg su, umesto venaca, položili po jedan cvet.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da je od suštinske važnosti da se politika sećanja na najstrašnije zločine ugradi u hrvatski obrazovni sistem – "gde svi mladi na vreme dobiju pravu i istinitu informaciju, kako bi mogli pravovremeno da formiraju stavove ubuduće".

"Ponovo smo ovde u Jasenovcu, na 79. godišnjicu proboja iz ustaškog logora. Još jednom smo došli da osudimo totalitarni sistem, najgore zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, da odamo poštu žrtvama, svima onima koji su nevino stradali ovde, ali i u drugim logorima tokom Drugog svetskog rata", rekao je premijer Hrvatske.

Komemoracija se održava u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada su logoraši iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac pokušali u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspelo samo 169 od njih 1.073.

Osim premijera Hrvatske poštovanje šrtvama su odali i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti i preživeli zaroblјenici logora.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni logor po broju zatočenika i stradalih na području Nezavisne države Hrvatske.