Rama: Koliko god da malo imamo, to treba da delimo sa Kosovom

Edi Rama-Otvoreni Balkan
Izvor: Tanjug

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas, na godišnjoj konferenciji za novinare, da je Kosovo zahvatila ozbiljka energetska kriza i da je ideja Albanije da "koliko god malo ima, to treba da deli sa Kosovom", prenosi albanski ABC njuz.

Rama je podsetio da će Albanija pomoći Kosovu u vidu električne energije 31. decembra i 1. januara.

"Nije lako, ali mislim i verujem da velikim koracima moramo da podelimo sa Kosovom ono što imamo", rekao je Rama.

On je u svom izlaganju rekao da se očekuje da će energetska kriza koja je zahvatila Evropu uticati i na Albaniju, istakavši da postoji projekcija da se završi u junu 2022. godine, ali to, prema njegovim rečima, još uvek nije sasvim jasno.

Šef albanske vlade je istakao da neće biti poskupljenja za domaćinstva, uprkos energetskoj krizi u Evropi, i potvrdio da će postojati paket pomoći privrednicima od kojih je zatraženo da uđu na slobodno tržište da sami kupuju energiju.

Prema Raminim rečima, to će biti urađeno kako bi se sprečilo povećanje cena njihovih proizvoda i usluga.

On je podsetio da je u poslednje vreme cena energije išla na 450 evra po megavatu, dok je prethodnih godina ona iznosila između 85 i 95 evra, a najviše 120 evra.

"Ovo je kriza na koju sam upozoravao pre izvesnog vremena, a moje upozorenje je tada komentarisano kao lažno. Čini se da nema jasnog kraja ove krize. Bilo je reči o junu, ali niko ne može da potvrdi ovu činjenicu. Kriza se kreće od geopolitike do efekata klimatskih promena. U vreme kada su zemlje podigle cene za potrošača ili podižu cenu, imamo ideju da postanemo štit za potrošača i mala preduzeća. Održavamo konsultacije sa nekim predstavnicima koji su vezani za srednji napon. I došlo bi do eksponencijalnog povećanja cena. Pripremamo šemu olakšica", rekao je Rama.