SAD: Izjava Mickoskog da će zvanično koristiti ustavni naziv u skladu sa Prespanskim sporazumom

Hristijan Mickoski
Izvor: Facebook

Izjava mandatara Hristijana Mickoskog da će u svim zvaničnim kontekstima koristiti ustavni naziv države u skladu je sa Prespanskim sporazumom, rečeno je za makedonski servis Glasa Amerike u pres službi Stejt departmenta u odgovoru na pitanje da li Mickoski korišćenjem dva imena za državu, Makedonija kod kuće i Severna Makedonija u inostranstvu, pokušava da stvori lažan utisak da se pridržava Prespanskog sporazuma.

Mickoski je, nakon podnošenja predloga sastava vlade i njenog programa, rekao da će položiti zakletvu premijera sa ustavnim imenom, kao i da će ustavni naziv koristiti u inostranstvu, ali ne i u zemlji.

"Izjava mandatara Mickoskog da će koristiti ustavni naziv države u svim zvaničnim kontekstima je u skladu sa Prespanskim sporazumom", naveo je Stejt department.

SAD su ponovile važnost poštovanja Prespanskog sporazuma i rekle da će raditi sa svim stranama kako bi zadržale njegove prednosti.

"Prespanski sporazum je bio istorijsko dostignuće u otključavanju bezbednosnih dobitaka u južnoj i istočnoj Evropi. Sjedinjene Države podržavaju ovaj vitalni sporazum, ponavljaju važnost njegovog poštovanja i radiće sa svim stranama kako bi zadržale njegove prednosti", dodaju.

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom, pozvale su novu vladu u Severnoj Makedoniji da ostane fokusirana na put ka Evropskoj uniji i da se pridržava međunarodnih obaveza, prema francusko-američkoj mapi puta koju je Bela kuća objavila.

Grčka je povezala napredak zemlje ka EU sa punom primenom Prespanskog sporazuma i uglavnom sa "upotrebom ustavnog imena zemlje".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da očekuje da će Mickoski koristiti ustavno ime zemlje i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu, prenela je MIA.

"Premijer Severne Makedonije, ako bude insistirao na ovoj retorici od trenutka kada preuzme funkciju, naći će se u veoma neprijatnoj poziciji kada se sastanemo na Samitu Natoa", rekao je Micotakis i istakao da je saglasan po ovom pitanju sa EU i SAD.