Severna Makedonija: Formirana radna grupa za uspostavljanje bezviznog režima sa SAD

Severna Makedonija
Izvor: Telegrafi

Odlukom Vlade Severne Makedonije formirana je Međuresorna radna grupa koju vodi Ministarstvo spoljnih poslova, a čine je i predstavnici drugih institucija koje rade na ispunjavanju uslova za uspostavljanje bezviznog režima sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše MRT.

Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je proces pridruživanja zemljama Programa za ukidanje viza za SAD s obzirom da je, prema podacima koje je objavio Stejt department, procenat odbijenih viza građanima Severne Makedonije u 2022. godini iznosio 26,29 odsto.

Uslovi važe za različite oblasti, ali jedan od ključnih je da je procenat odbijenih viza najviše tri dosto.

U tom kontekstu, Ministarstvo ističe da je visok procenat odbijenih viza od najmanje 30 odsto posledica neodgovarajućih zahteva, za koje planiraju da uskoro pokrenu kampanju edukacije građana o procesu podnošenja zahteva i uslovima koji moraju biti ispunjeni za dobijanje vize za SAD.

Proces ukidanja ulaznih viza za državljane Severne Makedonije u SAD je dugotrajan i složen proces, koji zahteva kontinuirane aktivnosti, na čemu predano radimo, saopšteno je iz Minsitarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, pridruživanje Severne Makedonije Programu za bezvizni režim postalo je deo strateškog dijaloga sa SAD i jedan je od projekata u Akcionom planu, koji je usvojen na sednici vlade u februaru ove godine.