Skupština Severne Makedonije ekspresno glasala za izmene Krivičnog zakonika

Sobranje - Severna Makedonija
Izvor: Facebook/Sobranje - Severna Makedonija

U ekspresnoj skupštinskoj proceduri i uz evropsku zastavu, bez duge rasprave i bez amandmana, vladajuća većina Skupštine Severne Makedonije je sa 48 glasova dala zeleno svetlo za izmene Krivičnog zakonika, kojima se smanjuju kazne za zloupotrebu službenog položaja i zločinačko udruživanje.

Makedonska opozicija optužuje da su izmene pokušaj amnestiranja aktuelne vlasti, dok poslanici vladajućče stranke u odbrani kažu da su izmenama precizirane zakonske odredbe i definisana krivična dela.

Nakon što je opozicija optužila da se dešava nezapamćen presedan da ministar pravde ne stoji iza ovako izmenjenog zakona, njegov zamenik nije konkretno odgovorio, već im je rekao da izmene imaju za cilj samo usklađivanje zakonodavstva sa evropskim propisima.

Lider opozicije i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je izjavio da će i nakon ovakvih promena "vlast odgovarati za zločine".

Stranke sa albanskog bloka, BESA, Alternativa i Demokratski pokret kažu da će na ovaj način zastareti gotovo sva krivična dela za koja je optužen bivši premijer Gruevski.

Izmenama Krivičnog zakonika predviđeno je da će se za zloupotrebu službenog položaja kazniti zatvorom od jedne do četiri godine, a uvođenjem gornje granice od četiri godine delo može brže zastareti. Za zločinačko udruživanje kazna zatvora od 10 godina smanjena je na najviše tri.