Šolc: Pregovori o članstvu Severne Makedonije u EU moraju da počnu

Olaf Šolc i Dimitar Kovačevski
Izvor: Telegrafi.com

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Skoplju da pregovori Severne Makedonije o članstvu u Evropskoj uniji moraju da počnu, prenosi Telegrafi. 

"Pregovori o članstvu moraju da počnu i ja ću se za to zalagati. Ohrabrujem Severnu Makedoniju da nastavi svoju posvećenost putu reformi. Bilateralni odnosi dve zemlje nisu samo politički već i ekonomski, raznovrsni i bliski. Ovo je još jedan razlog više zašto Nemačka podržava Severnu Makedoniju na njenom putu ka EU", rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je ispunila sve preduslove i istakao da će on lično težiti sledećem koraku. Izrazio je zadovoljstvo političkom snagom koja je, kako je rekao, omogućila postizanje sporazuma sa Grčkom. 

"Dakle, i ostatak zadatka mora uspeti i to je nešto na čemu su građani Severne Makedonije i Vlada vredno radili", dodao je Šolc.

On je naveo da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Nemačku i iskazao ličnu posvećenost članstvu zemalja regiona u Evropskoj uniji.

"Nemačka se ozbiljno bavi evropskim integracijama zemalja regiona, a to posebno važi za Severnu Makedoniju. EU je obećala, a Severna Makedonija je ispunila sve preduslove za početak pregovora o članstvu", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, posle sastanka koji su imali u vladi.

Kovačevski je istakao da je ovo druga poseta nemačkog kancelara što, prema njegovim rečima, svedoči o izuzetno dobrim odnosima dve zemlje.