Taravari: Odlazak DUI sa vlasti bio bi dobar za tu stranku, Albance i Severnu Makedoniju

Arben Taravari
Izvor: Alijansa za Albance

Kandidat za predsednika Severne Makedonije iz Udružene albanske opozicije Arben Taravari rekao je da ne isključuje mogućnost buduće saradnje sa Demokratskom unijom za integracije (DUI) dodajući da je ipak vreme da ta stranka ode sa vlasti, prenosi Kljan Kosova.

"Nemamo crvenih linija, komunikacija se nastavlja sa svim partijama, ali u principu sam siguran da će albanska opozicija Albancima doneti dugo očekivanu promenu, 22 godine jedne partije, čak i da je sve dobro, previše je“, rekao je Taravari.

Dodao je da je DUI imala skandala i afera, uključujući izbornu manipulaciju.

"Bilo je zloupotreba na izborima, to znaju svi građani Severne Makedonije, posebno na poslednjim izborima 2020. godine, da su izmanipulisani, da je bilo glasova koji su kupljeni. Na ovim izborima će pobediti ujedinjena opozicija, ali razlika će biti malo veća da bi se njima moglo manipulisati", rekao je Taravari.

Govoreći o albanskom premijeru Severne Makedonije Taljatu Džaferiju, Taravari je rekao da ima samo simboličku funkciju.

"Danas nemamo albanskog premijera, već simboličnog, tehničkog premijera. Mi smo kao stranka podržali gospodina Taljata Džaferija i za predsednika parlamenta i za mesto tehničkog premijera jer je simbolika važna, ali da li znate šta je bio prvi predlog tehničkog premijera? Smena dva albanska ministra", naveo je Taravari.

Prema njegovim rečima, važno je dati priliku novoj političkoj strukturi i da DUI pređe u opoziciju.

"Promena je neophodna i korisna, ne samo za Albance, već i za DUI. Stranka nije stranka ako ne provede period u opoziciji. Mislim da je odlazak DUI u opoziciju dobar za DUI, za Makedoniju, ali je dobro i za Albance da daju šansu novoj političkoj stranci, da vide kako mogu drugi da ih vode", rekao je Taravari.

Bujar Osmani nije radio na jačanju veza sa Kosovom

Taravari je kritikovao svog protivkandidata Bujara Osmanija zbog njegovog pristupa Kosovu, rekavši da nije radio na jačanju veza između dve države.

„Na primer, njegovo interesovanje za Kosovo pokazuje da nije reagovao zvanično na Banjsku. Možda je bilo reakcije, ali je nisam video. Ne znam da li je bilo zvanične posete Prištini, ne znam, postoji mogućnost da je bilo, ali mislim da u odnosima... Priština-Skoplje-Tirana, posebno ministri koji su Albanci , imaju intelektualnu, ali i moralnu i nacionalnu obavezu da ojačaju veze. Imam utisak da Osmani to nije uradio”, rekao je Taravari.