Troškovi života u Severnoj Makedoniji porasli za 14 odsto u poređenju sa 2021.

Severna Makedonija
Izvor: Telegrafi.com

Prema podacima Državne agencije za statistiku, prosečna plata u Severnoj Makedoniji za godinu dana porasla je za skoro 3.000 denara (50 evra) i dostigla 31.400 denara (oko 500 evra). Ali, zbog poskupljenja, ovaj novac vredi 28.700 denara ili oko 450 evra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zvanični podaci govore da je prosečna plata veća za devet odsto u odnosu na prošlu godinu, ali su troškovi života porasli za 14 odsto, pa je prosečna plata manja za 2,3 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Podatake o produbljivanju ekonomske krize objavio je i Savez sindikata Severne Makedonije. Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu pre godinu dana iznosila je 34.000 denara (550 evra), dok je sada povećana za 5.500 denara (oko 100 evra).

Prehrambeni proizvodi u junu bili su za 20 odsto skuplji nego u istom mesecu prošle godine. Hleb je poskupeo za 30 odsto, ulje za 50 odsto, šećer, meso, mleko, povrće i jaja za oko 20 odsto. Poskupele su komunalne usluge kao što su voda, centralno grejanje i struja, kao i gorivo, koje je sredinom jula zabeležilo rekordan rast, na oko dva evra za litar dizela.

U Vladi kažu da čine sve da pomognu, pre svega, socijalno ugroženim porodicama.

U martu je smanjen porez na dodatu vrednost na osnovne prehrambene proizvode sa pet procenata na nulu i ograničena je marža za trgovce. Ali, od prvog juna ove mere su ukinute , što je dovelo do drastičnog povećanja cena nekih proizvoda.

Da bi sprečila povećanje cena, Vlada je 31. juna ponovo uvela mere, ali je odluka ocenjena zakasnelom jer su trgovci već podigli cene.

Prema najavama iz makedonske vlade, glavni prioritet u narednom periodu biće mere za suočavanje sa energetskom krizom.