U Karlovcu osvanule oznake NDH i Azova, reagovali antifašisti

Fašizam u Hrvatskoj
Izvor: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

U predgrađu Turanj u Karlolvcu na uređaju za regulaciju rada semafora naslikana je oznaka Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) sa šahovnicom kakva se koristila u NDH i ekstremnodesničarskom puku Azov ukrajinske vojske, prenosi Indeks.hr.

Savez antifašistickih boraca i antifašista nazvao je ovaj incident veličanjem fašizma, prenela je Hina.

Oznake stoje na uredaju uz državni put D1 nasuprot osnovne škole i to najmanje dva dana, rekao je za Hinu predsednik Udruženja antifašista Grada Karlovca Miroslav Delić, ujedno potpredsednik nacionalne organizacija SABH, koji ih je uočio danas i o tome obavestio širu javnost.

Delić je naveo da je razlog veličanja ustaštva to što država ne sankcioniše ustaške uzvike i obeležja.

Taj zabrinjavajući trend, upozorio je, vidljiv je i na svakom Tompsonovom koncertu, pa i na onom nedavnom u Karlovcu, gde tinejdžeri spremno pevaju i uzvikuju parole propalog fašističkog režima.

Delić kaže i da hrvatske vlasti svojim nečinjenjem puštaju da zlo raste i naglasio da nije slučajno to što je sada, uz ustaške simbole osvanuo i grafit Azov, što je, dodao je, naziv ultranacionalističke jedinice u Ukrajini koja godinama održava kontakte s ekstremističkom scenom u inostranstvu.

"Na svakom državnom dogadjaju redovno gledamo skandalozna ustaška obeležja kojima se slavi zločinački režim, navijači na stadionima svesno ili podsvesno podržavaju ksenofobicnu i rasističku ideologiju kroz pozdrav ''Za dom spremni'' te pritom veličaju ustaški režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovečanstva u istoriji sveta", rekao je Delić.