U Tirani otvorena Ambasada mira za Balkan

Otvaranje Ambasade mira u Tirani
Izvor: Kosovapress

U Tirani je svečano otvorena Ambasada mira za Balkan, a tom prilikom je poručeno da će ona da posluži rastu prijateljstva i saradnje među narodima u regionu, kao i da pomogne u jačanju i održavanju mira na Zapadnom Balkanu, prenosi Kosovo pres.

Otvaranju ambasade prisustvovali su lideri i mirovni misionari sa Kosova i iz Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i drugih zemalja.

Gradonačelnik Tirane Erion Veljiaj rekao je da je Ambasada mira verovatno najvažnija ambasada na Balkanu. 

"Na Balkanu, koji je prošao kroz teške dane, prošao kroz izuzetne izazove, doživeo krvave ratove i kada vidite koliko nas je malo da bi se rastrzavali, svađili i borili, vreme je za razmišljanje. I ja se jako nadam da ovaj fizički simbol mira treba da bude epicentar komunikacije i saradnje, da bude epicentar povezivanja mreže mirovnih misionara širom Balkana", rekao je Veljiaj.

Bivši predsednik Albanije Alfred Mojsiju rekao je da će Ambasada mira biti dragoceno bogatstvo za kredibilitet, ali i za međunarodne aktivnosti.

"Ambasada mira biće centar aktivnosti za mir u Albaniji i na Balkanu. Promovisaće porodične vrednosti, liderstvo i dobro upravljanje, obrazovanje i obuku mladih, ljubav prema znanju, ljudima i naciji. Da što više doprinesemo povećanju prijateljstva i saradnje među narodima našeg regiona, kao i da pomognemo jačanju i održavanju mira u našem regionu", rekao je Mojsiju.