Viček: U Evropskom parlamentu ću zastupati vojvođanske Mađare i celu Srbiju

Evropski Parlament - usvajanje vizne liberalizacije za Kosovo
Izvor: Kosovo Online

Nova poslanica Evropskog parlamenta sa liste vladajuće mađarske partije Fides Anamarija Viček, iz stranke Savez vojvođanskih Mađara, rekla je da će njen najvažniji zadatak na novoj funkciji biti da iskoristi sve mogućnosti pregovaranja kako bi podržala Srbiju da što pre postane punopravna članica EU, piše RTV.

Viček je uverena da bi od toga, osim što je u interesu Srbije, a time i vojvođanskih Mađara, koristi imala i sama EU.

"Srbija je ključna država regiona i evropski projekat ne može biti potpun bez članstva Srbije", izjavila je ona u intervjuu za Politiku.

Viček je napomenula da je njen cilj da zastupa vojvođanske Mađare, ali i celu Srbiju, kao i da će što efikasnije podržavati državu na njenom putu ka EU.

Prema njenim rečima, narednih nekoliko nedelja pripremaće se za konstitutivnu sednicu EP sredinom jula, nakon čega će se formirati i parlamentarno odbori EP.

Napomenula je da što se tiče članstva u parlamentarnim odborima, biće jasno u narednih nekoliko nedelja koji će predstavnici EP biti članovi kojih odbora i delegacija.

Objašnjavajući odnose Srbije i Mađarske poručila je da su na istorijskom maksimumu.

"Veliki korak u tom napretku srpsko-mađarskih odnosa desio se još u junu 2013. kada je na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, a uz podršku Srpske napredne stranke, na vanrednoj sednici Skupštine Srbije prihvaćena deklaracija o osudi dela počinjenih nad mađarskim civilnim stanovništvom Vojvodine 1944-1945. godine", ukazala je ona.

Viček je dodala da je 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić saopštio da je stavljen van snage zakon kojim se navodi kolektivna krivica mađarskog stanovništva u Vojvodini.

Takođe, ona je navela da dobrim odnosima doprinosi i prijateljstvo predsednika Vučića i premijera Orbana.

Viček je ocenila da je dobrim odnosima Srbije i Mađarske najveći doprinos dao nekadašnji predsednik Ištvan Pastor.

"Verujem da i sam čin Fidesa - da već treći put ustupa mesto na svojoj listi kandidata za EP Savezu vojvođanskih Mađara - pokazuje privrženost Vlade Mađarske cilju da srpsko-mađarski odnosi i dalje jačaju", istakla je ona.

Dodala je da tome doprinosi i podrška koju Vlada Mađarske pruža Mađarima u Vojvodini u vidu podrške u oblasti obrazovanja i kulture preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

"Od ključnog značaja je i ekonomska podrška Mađarske preko fondacije Prosperitati, koja je pokazala značajnu dobrobit za ceo region", ukazala je Viček.

Navela je da što skorije pristupanje Srbije EU doprinelo bi tome da se kvalitet života građana poboljša.

"Razvoju države i celog regiona uveliko će doprineti i šest milijardi evra između 2024. i 2027. predviđenih novim Planom rasta Evropske komisije", poručila je Viček.

Ona je istakla da posebna zahvalnost pripada Oliveru Varheljiju koji je za razliku od mnogih evropskih političara koji se protive proširenju uvek proaktivan u postupanju prema pitanjima proširenja i zemljama regiona.

Na nedavnim izborima za Evropski parlament, lista vladajuće partije Fides osvojila je 11 mandata, a među izabranim kandidatima je i Anamarija Viček iz Saveza vojvođanskih Mađara.