Vijesti: U Podgorici uhapšeno više osoba zbog sumnje da su radile za obaveštajnu službu Rusije

Hapšenje
Izvor: Danas/Pixabay

Više crnogorskih državljana uhapšeno je jutros u Podgorici zbog sumnje da su radili za obaveštajnu službu Rusije, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

Kako se navodi, akciju je vodila Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), u čijoj je i nadležnosti to krivično delo, a sprovedena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Prema jednom izvoru, jedna od uhapšenih osoba je, prema podacima ANB, više od decenije radila za rusku službu i deo je šire grupe čiji su članovi poznati ANB.

Navodno je u pitanju službenik državne administracije.

Isti izvori navodi da je današnja akcija tek početak aktivnosti na otkrivanju saradnika stranih obaveštajnih službi.

Iz ANB nisu odgovorili da li je tačno da je uhapšeno više osoba zbog sumnje za špijunažu.

U okviru akcije ANB, SDT i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izvršeni su pretresi na više lokacija u Podgorici i okolini tokom koji su, navodi izvor, pronađeni predmeti "od interesa za istragu".

Drugi sagovornik "Vijesti" rekao je da je ova akcija deo međunarodne akcije i da su među uhapšenima i neki ruski državljani.

Portparol SDT, specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da na zahtev SDT, a po naredbi Višeg suda, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, "zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža".

"Za sada niko nije lišen slobode", rekao je Radonjić.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici Sektora za brobu protiv kriminala.