Zapaljen Kulturni centar bugarske zajednice u Bitolju, Pendarovski pozvao na brzu istragu

Kulturni centar bugarske zajednice u Bitolju
Izvor: Novamakedonija.com

Zgrada Kulturnog centra bugarske zajednice u Bitolju zapaljena je rano jutros, a predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao je nadležne da što pre identifikuju počinioce.

Dežurni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva Bitolj, zajedno sa ekipama BIA Bitolj, jutros je izvršio pregled izgorele zgrade, a kako je saopštilo tužilaštvo, prvi nalazi uviđaja ukazuju na to da je izgoreo ulazni deo zgrade, prenosi Nova Makedonija.

"Sa lica mesta uzeti su tragovi za koje je javni tužilac izdao nalog za veštačenje. U cilju pronalaska počinioca, javni tužilac će odmah izdati naloge za obezbeđenje snimaka sa sigurnosnih video kamera samog objekta, ali i okolnih objekata", navodi se u informaciji javnog tužilaštva.

Bugari su kulturni centar u Bitolju nazvali po članu i vođi revolucionarne organizacije VMRO, tokom međuratnog perioda Vanču Mihajlovu koji se zalagao za pripajanje oblasti Makedonije Bugarskoj, što je izazavalo negodovanje u Severnoj Makedoniji. 

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije najoštrije je osudilo čin namernog podmetanja požara na, kako navode, ulazu udruženja "Ivan Mihajlov" u Bitolju.

"Ovaj vandalski napad je još jedan dokaz da ima mnogo aktera koji su protiv napretka u odnosima Severne Makedonije i Bugarske i naše zajedničke evropske budućnosti", kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema njihovim rečima, taj zločin nije slučajno počinjen na današnji dan, kada će dve zemlje uspostaviti dijalog u cilju prevazilaženja otvorenih pitanja na putu evropskih integracija Severne Makedonije.

Nadležni organi ulažu napore da pronađu počinioca tog vandalskog čina, dodalo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski takođe je najoštrije osudio paljenje zgrade Kulturnog centra bugarske zajednice u Bitolju i zatražio od nadležnih da sprovedu brzu i detaljnu istragu i identifikuju i sankcionišu počinioce. 

"Najoštrije osuđujem paljenje zgrade kulturnog centra bugarske zajednice u Bitolju. Ovakvi akti su provokacija i ne idu u prilog poboljšanju odnosa sa Bugarskom. Pozivam nadležne institucije da sprovedu brzu i detaljnu istragu, da preduzmu sve neophodne mere, da identifikuju i sankcionišu počinioce", naveo je Pendarovski na Tviteru.