Zastupnik žrtava u Hagu: Šalja dokazano kriv i zaslužuje oštru kaznu

Pjetr Šalja
Izvor: Kosovo Online

Zastupnik žrtava zatražio je danas od Specijalizovanih veća Kosova u Hagu da bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalju proglase krivim za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu, 1999., i osude na oštru kaznu.

Šalja (61) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999.

Tužioci su juče, u završnoj reči, zatražili da sud osudi Šalju na 28 godina zatvora.

Zastupnik osam žrtava Sajmon Loz danas je ocenio da Šalja, za dokazano počinjene zločine, zaslužuje "veoma znatnu kaznu".

Ako Šalja bude osuđen, žrtve imaju pravo na obeštećenje koje određuje raspravno veće.

Fabriku metala u Kukešu, s proleća 1999., Loz je opisao kao "mesto van vladavine zakona, poprište kriminala i okrutnosti".

"OVK je komandovala, a njeni članovi počinili su zločine. To pokazuju dokazi", kazao je Loz.

U bazi OVK u Kukešu vladala je, po zastupniku žrtava, "eksplozivna kombinacija antisrpskog sentimenta i neograničene moći, što je pritvorenike, optužene da su bili kolaboranti (sa Srbima), učinilo posebno ranjivim".

Posebno se osvrćući na iskaze trojice svedoka koji su optuženog identifikovali kao osobu koja ih je bezdušno tukla, Loz je naglasio da je i sam Šalja potvrdio da je od ranije nameravao da jednom od tih svedoka nanese zlo.

U sudnici, Loz je prikazao raniju Šaljinu izjavu o zaštićenom svedoku 4733, koga je zlostavljao u Kukešu:

"Da sam ga uhvatio godinu dana ranije, ne bi više mogao da svedoči ni o čemu. Na žalost, nisam ga našao".

Ta izjava, po tumačenju zastupnika žrtava, znači da je Šalja "u prošlosti želeo da ubije svedoka ili da ga ozbiljno povredi".

Loz je ocenio da je to "jasno izražen motiv" Šalje da počini zločin, a prilika mu se ukazala u bezakonju koje je vladalo u pritvoru u Kukešu.

Kako se čulo u sudnici, svedok 4733 - koji je izjavio da ga je Šalja "tukao kao konja" i "pekao cigaretama" - radio je kao policajac, ali je bio otpušten još 1996.

U nastavku zasedanja, završnu reč izložiće Šaljina odbrana.

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice.

Optužnicu protiv Šalje, sud u Hagu potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila 2021., Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice "izgledaju smešno".

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja (Mappie Veldt Foglia) iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers (Dekkers), takođe iz Holandije, Žilber Biti (Gilbert Bitti) iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.