Hag: Obustavljena istraga protiv Dritona Lajčija

Specijalni sud Kosova u Hagu
Izvor: Reporteri

Specijalizovana veća u Hagu obustavila su istragu protiv Dritona Lajčija, bivšeg rukovodioca Finansijske podrške licima optuženih od strane Specijalnog suda u okviru Ministarstva pravde, piše Lajmi.

Haško tužilaštvo je saopštilo da je obustavljena istraga protiv Lajčija, bivšeg funkcionera Ministarstva pravde, protiv kojeg je haško tužilaštvo istragu povelo 2019. godine.

Prema Haškom tužilaštvu, "taj slučaj se odnosio na istrage i/ili predmete u vezi sa materijalnim zločinima koji su u nadležnosti Specijalizovanih veća".

Lajči je osumnjičen da je u svojstvu šefa Kancelarije za zaštitu optuženih iz Specijalnog suda ometao pravdu i odavao neka poverljiva dokumenta.

Lajčijev branilac Tobi Kedman, pre nekoliko dana, ocenio je prekid istrage protiv Lajčija kao prvu pobedu sudskih procesa u Specijalizovanim većima.

"Ovo je prvi uspeh. Ovo je trebalo da bude odlučeno pre četiri godine, ali su sudu bile potrebne četiri godine da zaustavi istragu. Jasno je da je on negirao svako kriminalno ponašanje, ali je morao da čeka četiri godine i odustane od vladinog položaja. Ovo je žalosno, ali je ipak dobro što su sada istrage protiv njega obustavljene", rekao je Kedman.