Građani Španije porukom "Kosovo je Srbija" ispratili kosovske fudbalere

Španija - Transparent na stadionu u Sevilji
Izvor: AP Photo / Miguel Angel Morenatti

Građani Španije ispratili su delegaciju Fudbalskog saveza Kosova transparentom "Kosovo je Srbija", na utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, piše Sputnjik.

Dan nakon utakmice Španije i Kosova strasti se smiruju, međutim, u sredu je bilo puno tenzije koja je mogla da se oseti u vazduhu iz razloga što zemlja Pirinejskog poluostrva ne priznaje Kosovo.

Španska nacionalna televizija na svaki način pokušala je da umanji značaj Kosova, a za to su se potrudili i obični građani koji su kosovske fudbalere ispratili sa transparentom "Katalonija je Španija, Kosovo je Srbija".

​Fudbaleri Kosova stigli su bezbedno na stadion, kao i pojedini navijači koji su uneli zastavu Kosova, te je moralo da reaguje obezbeđenje na stadionu.

Vođa navijača Ljulj Beriša odbio je da preda zastavu Kosova, ali je na kraju morao da je spakuje kako bi ostao na tribinama stadiona "Ramon Sančes Pišuan".

Kada je reč o utakmici, Španci nisu želeli da u prenosu kraj malih ekrana puste ton kada je išla himna Kosova, ali su to ipak uradili pod pritiskom.

Takođe, zastava i grb se nisu mogli uočiti, a poštovan je plan da komentatori ni u jednom trenutku ne spomenu reč "Kosovo", već da protivnika Španije nazivaju "Fudbalski savez Kosova".

Ono što je najviše privuklo pažnju gledaocima je način na koji je Kosovo predstavljeno u grafici koja prikazuje rezultat.

Dok je za Španiju napisana normalna skraćenica "ESP" velikim slovima, Kosovo je dobilo svoje "kos", ali – malim slovima.

Utakmica je završena rezultatom 3:1 za "crvenu furiju". 

Volkov
01. April 2021.
Kosovo je srpsko, bilo i bice, to zna i zapad ali se prave "englezi". Spancima hvala sto podrzavaju medjunarodno pravo i rezoluciju 1244 u UN. BRAVO SPANCI. 👍😊
Kosovari
03. April 2021.
Kosovo nikad nije bijo i nikad neče da bude serbija.NIKAD.Kad bude i samo jedan Albanac ne svetu Kosova če da bude Albansko.
Ja
01. April 2021.
Kosovo je srbija !!!!!!!!
Ja
01. April 2021.
Kosovo je Srbija!!!!!
Glavocanin
02. April 2021.
Srbi da uce od Spanaca.