Austrijska vlada odala počast žrtvama terorističkog napada

Predsednik Austrijskog saveza srpskog foklora Aleksandar Stanković odaje počast žrtvama terorističkog napada
Izvor: Austrijski savez srpskog foklora

Austrijska vlada odala je danas počast žrtvama terorističkog napada, koji je 2. novembra 2020. počinio Austrijanac albanskog porekla Kujtim Fejzulaj, a venac na spomenik žrtvama položili su i Srbi.

Austrijski kancelar Karl Nehamer, kao i članovi vlade položili su venac u znak sećanja na četiri žrtve terorističkog napada u centru Beča, tokom kojeg je povređeno više od 20 osoba.

Kancelar Nehamer i vicekancelar Verner Kogler izdali su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju saučešće sa porodicama žrtava, koji, kako naglašavaju, i tri godine posle zločina osećaju patnju.

“I pored sve nanete patnje teroristi nikada neće postići svoj cilj, jer je naše slobodno, demokratsko i liberalno društvo snažnije od terora”, poručili su oni.

Naglasili su da i danas postoje pokušaji da se društvo u Austriji podeli i izazove nasilje.

„Bez obzira koji se razlozi navode, da li ideologija ili vera, nasilje i teror ne smeju nikada da se pravdaju”, istakli su oni.

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković, u ime organizacije i svih članova, odao je počast žrtvama terorističkog napada u Beču.

“Ovakve datume ne smemo zaboraviti. Svi Srbi koji žive u Austriji su odlično integrisani i deo su austrijskog društva i zato u potpunosti saosećamo tugu za žrtve ovog terorističkog napada. Srbi koji ovde žive, da li od skoro, ili već u trećoj i četvrtoj generaciji, značajno doprinose društvenom i ekonomskom blagostanju Austrije. Zbog toga smo mi deo Austrije i ona je deo nas”, istakao je Stanković.

 On je rekao da kada neko napadne austrijski društveni poredak, to predstavlja i atak na sve koji žive u toj zemlji.

« Zato čvrsto stojimo rame uz rame za državnim vrhom Austrije u osudi takvih zločina. Svima nama je u interesu sigurno društvo i bezbedan grad u kome su rođena i odrastaju naša deca”, objašnjava Stanković.