Bivši kancelar Austrije Sebastijan Kurc osuđen na osam meseci zatvora uslovno

Sebastian Kurc
Izvor: Reporteri

Krivični sud u Beču osudio je danas bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca na osam meseci zatvora uslovno, po optužbi da je dao lažni iskaz pred istražnim odborom parlamenta o "aferi Ibica", a nakon presude najavio je žalbu.

Sud je zaključio da je Kurc pred istražnim odborom dao lažan iskaz u vezi sa postavljenjima u Nadzornom odboru državnog holdinga OBAG.

Sudija je rekao da je Kurc aktivno učestvovao i zalagao se prilikom postavljenja šefa Nadzornog odbora, što je on negirao pred istražnim odborom.

Presuda još uvek nije pravosnažna i Kurc ima pravo žalbe.

Inače, Kurc je, u završnoj reči, naveo da je mnogo toga doživeo u političkom životu, ali da atmosfera u istražnom odboru nije bila onakva kakvu je prikazao državni tužilac.

Rekao je da se ne čuje sve na snimku sa sednice, a posebno da se ne vide ni grimase učesnika. Pokušao je da ubedi sudiju da nije nameravao da daje lažni iskaz i priznao da se "možda nije savršeno pripremio".

Nekadašnji šef kabineta kancelara, Bernhard Boneli osuđen je na šest meseci zatvora uslovno.

Obojica će morati da snose troškove suđenja.

Kurc je, nakon odluke suda, na društvenoj mreži "X" najavio ulaganje žalbe i ostaje pri svom stavu da nije lagao pred parlamentarnim istražnim odborom.

"Oslobođen sam po dve od tri tačke i uložiću žalbu na presudu u vezi sa jedinom tačkom za koju sam pogrešno proglašen krivim. Suđenje je bilo o tome da li sam lagao u parlamentu pre četiri godine i na osnovu pritužbe mojih političkih protivnika. I dalje ostajem pri tome da to nisam uradio i uveren sam da ću u drugom stepenu biti oslobođen krivice. Hvala svim podržavaocima na ohrabrenju u poslednjih nekoliko dana i nedelja", napisao je Kurc.