Perez: Ambicija španske vlade da prizna Palestinu ne povlači i priznavanje Kosova

Alehandro Esteso Perez
Izvor: Koha

Stručnjak za politička dešavanja i međunarodne odnose Alehandro Esteso Perez smatra da je proaktivna ambicija španske vlade da prizna Palestinu u suprotnosti sa oštrim stavom Španije prema Kosovu, ali da suverena država može sama odlučiti koju zemlju će priznati – i nije prisiljena priznati drugu državu, piše Albanijan post.

"Proaktivna ambicija Španije da prizna Palestinu je u suprotnosti sa odbacivanjem nezavisnosti Kosova i u izvesnoj meri može oslabiti argument Madrida. Međutim, suverena država može sama odlučiti koju zemlju će priznati – i nije prisiljena priznati drugu državu. Ali debata o Palestini olakšava razmatranje potencijalnog slučaja Kosova”, kaže Perez.

On smatra da Španija može iskoristiti svoju stalnu posvećenost Palestini da prilagodi svoju poziciju prema Kosovu, s obzirom da je španski narod kroz istoriju podržavao princip samoopredeljenja naroda, ali to ne znači da Kosovo nužno može koristiti nove geopolitičke realnosti u svetu da dobije priznanje od Španije.

„Ako Kosovo mora da iskoristi geopolitičku situaciju kako bi dobilo priznanje Španije, to bi verovatno značilo da bi Kosovo trebalo da bude ugroženo ili direktno napadnuto – nešto čemu niko ne bi trebalo da se nada“, podvlači, između ostalog, Perez.

Šanse da Španija krene ka priznavanju Kosova trenutno se smatraju malim, posebno imajući u vidu istorijski narativ odbacivanja kršenja međunarodnog prava i ponovljeni argument da pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije treba da bude pre svakog koraka ka priznanju.

Španski premijer Pedro Sančez, jedan od najglasnijih kritičara izraelske ofanzive u Gazi, upozorio je prošle sedmice da će krenuti ka priznavanju palestinske državnosti prije jula, ali se očekuje da će stav španske izvršne vlasti o Palestini oslabiti tradicionalni argument protiv španske spoljne politike po pitanju nezavisnosti Kosova.