SAD vratile Hute na listu terorističkih grupa

Stejt Department
Izvor: Print Screen/You Tube

Stejt department vratio je pobunjenike Huta iz Jemena na listu terorističkih grupa, zbog njihovih napada na brodove u Crvenom moru.

"Stejt department je danas objavio da je "Ansarallah", poznatiji kao grupa Huta, proglašen za posebno određenu globalnu terorističku grupu. Ta odluka ostaje na snazi 30 dana od danas", navodi se u saopštenju.

Stejt department ukazuje da su od novembra Huti pokrenuli napade bez presedana na trgovačke brodove iz raznih zemalja u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kao i na vojne snage pozicionirane u regionu koje brane sigurnost i sigurnost komercijalnog brodarstva.

Ti napadi na međunarodnu plovidbu, kako ističe Stejt department, ugrozili su pomorce, poremetili slobodan tok trgovine i ugrozili prava i slobode plovidbe.

"Ova oodluka ima za cilj da grupu smatra odgovornom za svoje terorističke akte. Ako Huti prestanu sa napadima u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD će preispitati odluku. Huti moraju da odgovaraju za svoja dela, ali to ne sme da ide na račun jemenskih civila. Dok sprovodi ovu odredbu, Stejt department preduzima značajne korake da ublaži bilo kakve negativne efekte na stanovništvo Jemena. Tokom 30-dnevnog perioda implementacije, američka vlada će sprovoditi energičan kontakt sa zainteresovanim stranama, pružaocima pomoći i partnerima koji igraju ključnu ulogu u olakšavanju humanitarne pomoći i uvozne trgovine u Jemenu za osnovne robe", dodaje se u saopštenju.

Pored toga, Ministarstvo finansija izdaje dozvole kojima se odobravaju određene transakcije koje se odnose na snabdevanje hranom, lekovima i gorivom, kao i transfere ličnih sredstava, telekomunikacije i poštu, kao i operacije luka i aerodroma koje se oslanjaju na stanovništvo Jemena.

Danas najavljena mera preduzima se u skladu sa Izvršnom naredbom 13224, sa izmenama i dopunama, koja cilja na teroriste, terorističke organizacije, vođe terorističkih grupa i one koji pružaju podršku teroristima ili terorističkim aktima.