Baraljiju: RS i ZSO imaju sličnosti; Marinković: Neprimereno poređenje sa BiH

Natpis ZSO u Novom Brdu
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti u poslednje vreme često ponavlja da “neće biti bosnizacije Kosova”, briselski dijalog je i dalje u zastoju, sporazum o ZSO se ne sprovodi? Da li se ZSO može uporediti sa entitetom Republika Srpska, prenosi RTK2.

Očigledno je da postoji određena sličnost sa situacijom u Bosni, smatra Mazlum Baraljiju, podsećajući da je u Republici Srpskoj sve krenulo kao struktura zajednice. Insistiranje Beograda da se dijalog nastavi po svaku cenu, stavljajući u prvi plan ZSO, to i dokazuje, ocenjuje Baraljiju.

„Da, ima sličnosti. Postoji bojazan, pogotovo određeni postupci Dodika, Vučića i ostalih koji su na relaciji Banja Luka - Kremlj i Beograd  Kremlj, pogotovo u poslednje vreme, ali i poslednjih godina, postoji bojazan da se tako nešto može desiti i na Kosovu“.

S druge strane, politički analitičar Miodrag Marinković u izjavama premijera Kurtija vidi dva problema.

„Uopšte poređenje sa Bosnom je neprimereno jer Kosovo tek treba da dostigne Bosnu i Hercegovinu, da se ograđuje od sistema koji donose očigleno bolje rezultate nego na Kosovu. Drugi problem u toj izjavi je što se manipuliše ingirencijama ZSO, one se izjednačavaju sa ingirencijama entiteta u Bosni“, smatra Marinković.

Dušan Janjić, analitičar iz Beograda smatra da kosovski premijer „očigledno ne može da smisli novu temu i novi argument u odnosu na njegove prethodnike, zašto ne želi da formira ZSO“.

Novih argumenata nema, ističe on, navodeći da su se oni iz 2013. i 2015. godine promenili.

„Koje argumente uzima Kurti kao svojevremeno Tači kada zastupa takav stav? To ne mogu biti argumenti statuta Asocijacije srpskih opština, jer ne postoji taj statut. To ne mogu biti argumenti iz Ustava Kosova, jer je briselski sporazum ratifikovan u Parlamentu Kosova i on je jači od društva i ta odluka Ustavnog suda o preporukama šta treba pratiti ili ne kad je u pitanju statut, ne važi“, kaže Dušan Janjić.

Otkako je Aljbin Kurti po drugi put preuzeo mandat premijera Kosova, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao se dva puta, ali do dogovora oba puta nije došlo.