Rama vodi računa da se "Otvorenim Balkanom" ne udalji previše od Prištine

Kurti - Rama - Privrednici
Izvor: kk.rks-gov.net

Posle nedavne sedme zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova u Elbasanu, osim komentara o ekonomskoj saradnji, na konferenciji za medije su dva premijera govorili i o referendumu o ujedinjenju Tirane i Prištine.

Izjave su izazvale veliku pažnju, naročito u Srbiji, a mnogi su se zapitali kako bi one mogle da utiču na inicijativu Otvoreni Balkan, u kojoj Tirana učestvuje zajedno sa Beogradom i Skopljem, a Priština odbija da pristupi.

Zbor protivljenja političara u Prištini ideji o "Otvorenom Balkanu" često su razmenjivane oštre izjave između Edija Rame i Aljbina Kriutija. Rama je isticao da takav pristup Prištinu nikuda ne vodi i da to nije pozitivna stvar. S druge strane, Kurti nije propuštao priliku da kritikuje tu inicijativu na različite načine. 

Međutim, prilikom poslednje sednice vlada Kosova i Albanije, dvojica lidera su delovala više nego složno. Kurti je Kosovo i Albaniju nazvao jednim hrastom sa dve grane i pozvao Ramu da govore kao diplomate, a rade kao patriote, ne zaboravivši da spomene ujedinjenje svih Albanaca.

"Čini mi se da je više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma kada je reč o ujedinjenju Albanaca. To nije nešto što biramo ili odabiramo", rekao je Kurti.

Za Ramu, Kosovo i Albanija je jedno telo orla koji gleda na dve strane, a ujedinjenje pitanje vremena. 

"Ako me pitate u hipotezi o mirnom referendumu za ujedinjenje Albanije sa Kosovom, prekršio bih Zakon o tajnosti glasanja i glasao bih otvoreno – da. Sad ako me pitate da li će se to desiti ili ne, pošto me provocirate, i ja provociram i kažem da će se to desiti. Ne znam kada će se desiti i kako, ali da će se to desiti jednog dana, ja kažem, da desiće se", poručio je Rama.

Analitičari su za Euronews Srbija ocenili da su takve Ramine izjave za unutrašnju upotrebu i da su izraz onoga što je u tamošnjoj javnosti popularno. Međutim, mnogi su ukazali i da su takve izjave test za inicijativu Otvoreni Balkan. 

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je rekao za Euronews Srbija da bez Kosova i bez BiH nema "Otvorenog Balkana".

Takođe, ističe da je ono što bi Beograd i Priština trebalo da ispune Briselskim sproazumom dovoljno da bi Kosovo ušlo u "Otvoreni Balkan", i da je rečeno da je dovoljno da se koriste zvezdica i fusnota kada je reč o nazivu.  

Ipak, kako kaže Janjić, u ovom momentu se i od strane Kurtija dešava politička manipulacija, jer on i Vjosa Osmani govore da je njihov uslov za "Otvoreni Balkan" da ih Srbija prizna. Međutim, Janjić kaže da za "Otvoreni Balkan" nije potrebno priznanje Srbije. 

Kada je reč o Ediju Rami, njegova pozicija je nešto drugačija. Sa velikim oduševljenjem govori o ujedinjenju sa Kosovom, ali i o "Otvorenom Balkanu".

Izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Dragan Đukanović smatra da, iako poliitčki lideri na Kosovu i u Albaniji gledaju na interes većine etničke grupe, Edi Rama mora da vodi računa o tome da se zalaganjem za "Otvoreni Balkan" ne udalji previše od Prištine i Kurtija.

"On mora istovremeno jasno da pokaže da je prijatelj Kosova i jedan od političkih lidera u regionu, da je sposoban da vodi politiku u više pravaca", naveo je Đukanović nedavno za Euronews Srbija. 

Ima i onih koji su se pribojavali toga kako bi sporazumi koje su potpisali Kosovo i Albanija mogli da utiču na Otvoreni Balkan.

Predsednik centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović je za Euronews Srbija objasnio da je reč o sporazumima koji uključuju i sporazum o osnivanju koordinacionog sekretarijata dve strane i o režimu lokalnog prelaska granica.

"Oni ni na koji način ne mogu da se smatraju kao nadomeštanje Otvorenog Balkana", rekao je on.

Otvoreni Balkan je inicijativa koja počiva na četiri osnovne slobode koje su temelj EU, a podrazumevaju slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga. Podrška otvorenom Balkanu stigla je i iz SAD, ali specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je nedavno poručio da, "ako u inicijativi ne bude učestvovalo svih šest zapadnobalkanskih država, ona neće uspeti".