Šta je cilj svakodnevnog prisustva specijalne policije na severu Kosova?

Specijalci -Bistrički most
Izvor: Kosovo Online

Svakodnevno prisustvo jakih snaga specijalne kosovske policije u većinski srpskim opštinama na severu već nekoliko meseci uzrok je mnogih incidenata, od kojih su neki samo srećom prošli bez žrtava. Srbi su više puta iskazali revolt zbog opsadnog stanja i straha u kome žive, a sagovornici Kosovo onlajna smatraju da ne postoji stvarna potreba za prisutnošću specijalaca na severu i da je u pitanju zloupotreba sile.

​Darko Obradović, programski direktor Centra za strateške analize za Kosovo onlajn navodi da za prisustvo specijalnih jedinica na severu nema objašnjenja u bezbednosnom smislu niti se čini da za tako nečim ima smisla, osim izazivanja incidenata.

"Nasilje koje nastaje na severu Kosova jeste proizvod selektivnog, etnički motivisanog i sveprisutnog terora koji proizvodi dugoročnu neizvesnost. Prisustvo kosovskih specijalaca je i vid komunikacije sa posrednicima u dijalogu o normalizaciji odnosa. Kroz prekomerno angažovanje specijalaca sa dugim cevima vlasti iz Prištine nastoje da pošalju poruku o "kriminalu među Srbima". Svaki put kada se postavi pitanje sprovođenja terora to se pravda nekom kriminalističkom taktikom i neophodnošću", kaže Obradović.

Po njegovim rečima, kosovska policija ovako sama proizvodi tenzije.

"U suštini proizvodi se veštačka nestabilnost u vidu složene spirale političko-bezbednosnih kriza putem kojih se zamagljuje suština. Usred pokušaja da proces normalizacije ide napred, imate proces koji to koči i otkriva jasne destruktivne namere. Snage međunarodne zajednice dužne su da stanu na kraj zloupotrebi policije u svrhu vršenja terora, kao i da eliminišu sve faktore i uzročnike nestabilnosti. Spirala konflikta sve više raste, a svima je potrebno da razumeju istorijski trenutak", završava Obradović.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković izjavio je da je cilj sa akcijama policije zauzimanje severa i etničko šićenje.

"Cilj Kurtija je da etnički očisti Kosovo, da li kroz provokacije ili raznim terorističkim aktima. Nije samo to da li je neko ranjen, već i to što ljudi ako ih policija traži ne znaju šta je razlog pa su prinuđeni da beže", naveo je Anđelković.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane smatra da ko god pokušava da upotrebi silu ili da se koristi nasiljem za ostvarivanje političkih ciljeva mora biti uklonjen sa političke scene.

"Ne postoji stvarna potreba za prisutnošću specijalaca na severu. Radi se o instrumentalizaciji oružane sile za političke potrebe. Nažalost u ovom slučaju KFOR nije izvršio svoj zadatak", kaže Bećirović 

Nakon ranjavanja Milana Jovanovića iz Zvečana na punktu kod Bistričkog mosta, kosovska policija je u prvom trenutku negirala umešanost, da bi narednog dana suspendovala četvoricu policajaca, od kojih je jedan optužen za pokušaj ubistva.

Nakon toga je došlo do protesta Srba na severu Kosova i pokretanja peticije kojom se zahteva povlačenje specijalaca koji se nalaze severno od Ibra, međutim, kosovska vlada za sada ne nagoveštava da je u planu povlačenje specijalnih jedinica sa ovog prostora.