Ćuni: Pokazaćemo Samoopredeljenju kako se upravlja

Anton Ćuni
Izvor: Gazeta Express

Kandidat Demokratskog saveza Kosova za gradonačelnika Prizrena Anton Ćuni uveren je da će na lokalnim izborima 17. oktobra dobiti poverenje građana da upravlja gradom jer je, kako kaže, sadašnje rukovodstvo iz redova Samoopredeljenje razočaralo građane Prizrena.

Ćuni je u intervjuu za Reporteri rekao da će Samoopredeljenje otići u opoziciju i videće kako on i njegov tim rade u službi svih građana podjednako.

On se osvrnuo i na rad aktuelne vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti, ali i na izjave potpredsednika vlade i šefa kosovskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija o otvaranju arhiva OVK.

Kandidat ste za gradonačelnika Prizrena ispred DSK. Kako ste doneli odluku da se kandidujete za ovu funkciju?

To je bio zahtev struktura DSK iz mog ogranka u Prizrenu i šire, predsednika Abdidžikua, ali istovremeno i očekivanje mnogih građana iz ovog grada. Odluka nije bila teška kada je odraz volje mnogih pristalica i simpatizera, prijatelja i voljenih.

Zašto bi Prizrenci glasali za vašu kandidaturu? Na koji način pokušavate da ih ubedite da ste prava osoba za upravljanje Prizrenom?

Sada građani imaju priliku da daju procene prošlih vlada i uporede kvalitet lokalne uprave, kada ju je u početku vodila DSK, zatim DPK i na kraju Samoopredeljenje. Ako se vratimo unazad da bismo se osvrnuli na performanse lokalnih samouprava, građani Prizrena su već uvereni da je DSK u to vreme, uprkos ograničenim budžetskim mogućnostima, učinila veliki posao koji je i dalje nasledstvo koje karakteriše Prizren, dok upravljanje drugih, uprkos činjenici da se budžet godinama povećavao, karakterišu problemi sa zakonom, neefikasnost u pružanju usluga, kašnjenje u sprovođenju projekata i stagnacija lokalnog ekonomskog razvoja, kao glavne nadležnosti opštine definisane zakonom o lokalnoj samoupravi.

Rukovodstvo, upravljanje i institucionalno iskustvo su prioriteti koje posedujem, a koji se podudaraju sa odgovornostima i nadležnostima definisanim u zakonodavstvu o lokalnoj samoupravi za gradonačelnike. Shodno tome, ja ću materijalizovati svo svoje iskustvo kako bih odgovorio na zahteve i rešio nagomilane probleme građana, poboljšao opštinske usluge i povećao kvalitet lokalne uprave u Prizrenu.

Koja su tri velika projekta koja nameravate da ostvarite ako postanete predsednik?

Vodeni, saobraćajni, kulturno -istorijski turizam, rekreativni i sportski centri, prečišćavanje otpadnih voda itd. Neki su od mojih prioriteta. Naravno, posebna pažnja će se posvetiti obrazovanju, životnoj sredini i opštinskim službama uopšte, kao zadacima koje prethodne lokalne samouprave nisu izvršile.

Kako ocenjujete svoje protivnike? Konkretno, kako ste gledali na upravljanje Samoopredeljenja, sa kojim ste jedno vreme zajednički upravljali, ali ste se onda rastali?

Uverenja i očekivanja su bila izuzetno visoka, jer je tokom kampanje najavljena velika promena za različito upravljanje, kao model upravljanja i za druge opštine. Međutim, vremenom se ovo upravljanje pretvorilo u razočarenje do mere obmane.

Nakon izbora, oni, sa pozicije opozicije, moraju naučiti kako ćemo ja i moj tim dati najbolji primer kako bi gradonačelnik i celi tim trebali obavljati svoju dužnost, u službi svih građana pod jednakim uslovima, njihovo raspolaganje za rešavanje zahteva u realnom vremenu, kao i za ispunjenje obaveza za kvalitetne opštinske usluge.

Ako pobedite u trci za Prizren, da li bi više voleli da napravite koaliciju sa Samoopredeljenjem ili DPK?

Najviše volim da sarađujem sa svima koji imaju visok moralni, profesionalni, patriotski i institucionalni profil. Crvene linije imamo samo sa onima koji imaju problema sa zakonom ili bliskim materijalnim pojedincima i interesnim grupama.

Nekoliko godina bili ste na visokim državnim funkcijama. Kako ocenjujete upravljanje ove vlade s Kurtijem?

Bio sam ubeđen da je borba protiv nepotizma, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije beskompromisna. Međutim, sada smo svedoci neo-zatočeništva i neo-nepotizma koji mogu biti opasni kao zamena organizovanog kriminala i korupcije.

Kako ste videli izjavu potpredsednika vlade Besnika Bisljimija o arhivama?

Potpredsednik vlade Besnik Bisljimi možda nema dovoljno informacija da ni pod kojim uslovima nije postojala centralizovana, kategorizovana ili ažurirana arhiva OVK. Takva tema je opasna za uključivanje u dijalog, u kom slučaju se može stvoriti uverenje da postoji arhiva OVK, koju će srpska strana u stvari pokušati da iskoristi pod izgovorom da arhive postoje, ali se ne otvaraju jer Kosovska strana nije spremna da razjasni sudbinu nestalih.

Prema podacima koje imam, jer sam i sam bio protagonist oslobodilačkog rata, vojska je sigurno vodila lične beleške, ali one nisu sažete u arhivi nadređenih komandi ili štabova. Čak ni u fazama demilitarizacije OVK nije postojao plan za arhiviranje dokumenata, osim raspuštanja jedinica i skladištenja oružja. Međutim, dokumentima i činjenicama moramo uveriti međunarodnu zajednicu da su srpske snage bile te koje su sistematski i metodično vršile teror do razmera genocida nad albanskim civilnim stanovništvom. Zato što postoji samo jedna arhiva, samo živa arhiva sećanja na porodice šehida, mučenika, silovanih i raseljenih iz njihovih vekovnih domova.

Na kraju, kako ocenjujete dosadašnje vođenje Ministarstva odbrane, ministarstva kojim ste jedno vreme upravljali?

Svaki napredak u oblasti bezbednosti i odbrane, a posebno u Ministarstvu odbrane i KBS -u čini da se osećam dobro. U Ministarstvu odbrane postoje svi preduslovi za dobar rad. Nadam se da će se to nastaviti, posebno u implementaciji Sveobuhvatnog plana tranzicije, u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim strateškim partnerima.

MarkYpZ35
13. Septembar 2021.
Cuni veliki prijatej albina kurtia .....