Frizen za Večernje novosti: Kosovo je mafijaška tvorevina

Anton Frizen
Izvor: Printscreen

Kosovska tragedija počela je lansiranjem lažne genocidne i ludačke teorije tadašnjeg nemačkog ministra odbrane Rudolfa Šarpinga o navodnim sprksim koncentracionom logirima, krcatim iznemoglim Albancima. Osnova za međunarodnu intervenciju na Kosovu, takozvana Operacija potokovica – tokom koje je sa Kosova, odlukom Srba, navodno trebalo da budu proterani svi Albanci – puka je manipulacija sa pogubnim posledicama, ocenjuje za Večernje novosti Anton Frizen, poslanik parlamentarne frakcije stranke Alternativa za Nemačku.

Taj, kako navode Večernje novosti, mladi političar desničarske orijentacije, sredinom prošle sedmice, oštro je u nemačkom Bundestagu govorio protiv nastavka misije Kfora na Kosovu i angažmana vojnika Bundesvera.

"Na spisku fatalnih ishoda svakako je mafijaška pseudodržava, kojom, iz Prištine vladaju ratni zločinici, pod uticajem  klanova trgovine ljudima, organima i narkoticima", piše taj beogradski dnevnik.

Vaš oštar ton prema Šarpingu ne odgovora mnogima u Nemačkoj?

Šarping je u Nemačkoj odavno zaboravljen. Želeo sam samo da  podsetim da je on u svet lansirao laž zvanu „Operacija potkovica“ koja je poslužila kao osnov za agresiju NATO u SRJ bez mandata UN.

Na čemu bazirate tvrdnju da je operacija bila laž?

Ima mnogo vladine dokumentacije i dobrih knjiga o ratu na Kosovu, objavljenih i na nemačkom. Profesor Univerziteta u Beču Hanes Hofbauer napisao je „Balkanski rat – deset godina  uništavanja Jugoslavije“. Pored toga, Vili Vimer, nakadašnji portparol za resor odbrane demohrišćanske CDU frakcije u Bundestagu, kritički se  razračunao sa „Operacijom potkovica“. Nemačka državna televizija ARD emitovala je odličan dokumentrni film „Počelo je jednom laži“.

Koji su vaši argumenti za tvrdnju da trupe Kfora nemaju više šta da traže na Kosovu?

Više od dve decenije ova misija traje bez ikakvog pozitivnog učinka, tako da za nju nema nikakvog opravdanja, kao što ga ni prilikom njenog otpočinjanja nije bilo. Prisustvo Bundesvera na Koovu najduža je namačka misija u inostranstvu, traje, evo 21 godinu.

Efekti su ovakvi: Kosovo danas nije multikulturalna država, kako je Priština najavljivala, nego sve više albansko-nacionalistika. U prisustvu Kfora, pred očima angažovanih vojnika  i starešina, odvijali su se višestruki pogromi srpskog stanovništva, uništavani su manastiri i crkve. Stanovništvo Kosova danas je  drugo po siromaštvu u Evropi, cvetaju korupcija i trgovina ljudima i organima. Misija  Kfora, dakle,  ničim nije doprinela  stabilnosti na Kosovu.

Ne plašite se da tako otvoreno i kritički, kao malo ko na Zapadu danas, govorite o vladi u Prištini?

Mi, Alternativa  za Namačku, želimo da kažemo istinu. Zato se ne obaziremo na politčku korektnost i međunarodne odnose moći. Dobijam poruke mržnje od albnskih nacionalista u Nemačkoj. Oni kažu:“Spalićemo te na lomači!“. Ali ne plašim  se i nastaviću da se zalažem za slobudu misli.

Zašto ne delite mišljenje nemačke vlade, koja se protivi razmeni teritorija na Kosovu?

Suprotno vladinom  mišljenju, podelu vidim kao jedini prohodan, pragmatičan put, jer Srbija, nažalost, relano gledano, u dogledno vreme neće dobiti čitavo Kosovo. S druge strane, razmenom bi se mogle zadržati teritorije na severu koje naseljavju Srbi, dok bi istovremeno južnosrpski regioni sa visokim procentom albanskog stanovništva pripali Kosovu. Istorija je pokazala da veštački povučene granice, koje  se ne obaziru na etnokulturološku situaciju, nisu opstale. Ovakvom razmenom teritorija bila bi omogućena sigurnost.

Smetaju li javnosti kritike koje upućujete vladi Merkelove?

Kancelarka Merkel u Nemačkoj nije omražena, uprkos promašajima u migracionoj i energetskoj politici, kao i politici prema EU u okviru nje, a i svojim orijentacijama u mnogim oblastima. To je i zasluga uticajnih provladinih medija. Mislim da će mnogi građani otvoriti oči najkasnije kada budu osetili ekonomske posledice mera kojima se vlada borila protiv virusa korona. Ovako ili onako, ovo je poslednji kancelarski mandat Angele Merkel.

O uništavanju srpskih crkava i svetinja na Kosovu govorite kao da ste Srbin. Gde nalazite motive za podršku SPC u, kako kažete, njenom pružanju pravednog otvopra mafijaškoj državi?

Hrišćanin sam, moja majka je Ruskinja, pravoslavka. Naravo da me pogađa kada stradaju pravoslavne crkve, manastiri i ikone. Naša stranka AFD podnela je Bundestagu zahtev, koji sam inicirao, da se zaustavi progon hrišćana. Tražiću i da se prekine sa diskriminacijom  hrišćana i uništavanjem srpskih svetinja na Kosovu. S nestpljenjem ću čekati taj odgovor.