Hoti: Greše oni koji kažu da dijalog treba prekinuti, Hag treba ostaviti po strani

Avdulah Hoti
Izvor: Facebook

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa premijer Kosova Avdulah Hoti je upozorio da Kosovo ponovo ide ka potpunom zatvaranju, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i da se očekuje da će nove mere stupiti na snagu u roku od dva dana.

Dodao je da razume zabrinutost preduzeća, ali da je "zdravlje građana“ prioritet.

Hoti se žestoko usprotivio pozivima za prekid dijaloga sa Srbijom.

„Postoje dva rešenja, ili možemo držati zemlju izolovanom i žaliti se u Prištini izjavama za štampu, na konferencijama za medije, ili možemo otići u Brisel i sedeti za stolom za dijalog i braniti državne interese Kosova. Ja sam izabrao ovo drugo“, rekao je Hoti.

Dodao je da  dešavanja  koja se odnose na Specijalizovana veća treba ostaviti po strani i ne povezivati ih sa drugim procesima.

Kosovo se suočava sa pandemijom, primećujemo porast slučajeva, kao i nove mere. Idete li opet ka potpunom zatvaranju?

Situacija je zaista ozbiljna, vrlo ozbiljna. Broj novih slučajeva je veoma veliki i gotovo smo na granici kapaciteta kojim raspolažemo u bolnicama. Prisiljeni smo da preduzmemo prilično drastične mere. Do sada smo preduzeli neke mere, neke malo oštrije mere prošlog vikenda i sada pripremamo mere za koje verujem da će stupiti na snagu za dva dana, jer sprovodimo neke neophodne konsultacije u okviru različitih organizacija, sa preduzećima, sa privrednim komorama, sa različitim grupama koje su uglavnom pogođene ovim merama, ali smo dužni da preduzmemo mere.

Pratimo protokole koje su druge države primenile, ali smo u težoj situaciji zbog ograničenih kapaciteta u bolnicama, da primimo sve one kojima su potrebne bolničke usluge.

Treba reći da godinama nije došlo do povećanja kapaciteta u bolnicama i uprkos pripremama koje smo izvršili sa povećanjem kapaciteta za testiranje, na primer, ili sa uključivanjem bolnica u regionima i Glavnim centrima porodične medicine, pa i sa povećanjem broja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, još uvek je nemoguće izaći na kraj sa situacijom. Stoga smo prisiljeni da pređemo na ekstremne mere, uključujući potpuno zatvaranje.

Da li je moguće pronaći sredinu, jer vidimo da se preduzeća protive potpunom zatvaranju. Kažu da neće moći da prežive. Dakle, kao premijer, da li vidite da postoji način na koji bi sve stranke mogle da ostanu zadovoljne?

Sada je, naravno, prioritet život građana, javno zdravlje. Takođe, verujem da pokazujemo dužnu brigu za poslovnu aktivnost, kako bismo preduzećima, građanima, ljudima omogućili opstanak, obezbedili prihod za porodicu i opstanak, ali pre svega je to zdravlje.

Neprestano pokušavamo da se konsultujemo o merama koje preduzimamo. Istovremeno, koliko god imamo kapaciteta, možemo da pomognemo preduzećima u teškim vremenima i puno smo im pomogli.

Do sada smo 270 miliona evra u različitim oblicima distribuirali preduzećima, uključujući i ovaj poslednji iznos pre dve-tri nedelje, od 60 miliona evra koje smo podelili preduzećima na osnovu broja zaposlenih. Za sledeću godinu predvideli smo Fond za ekonomski oporavak. Pokušavamo da uravnotežimo stvari u donošenju odluka, ali dajemo prioritet javnom zdravlju.

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani, zatražila je prekid dijaloga sa Srbijom. Takođe, vaš partner u vladajućoj koaliciji iz Alijanse za budućnost Kosova zatražio je prekid dijaloga zbog nedavnih dešavanja u vezi sa Specijalnim sudom. Kakav je stav vlade, šta će se dogoditi?

Dešavanja koja se odnose na Specijalizovana veća treba ostaviti po strani, u smislu da ih ne povezujemo sa ovim drugim procesima. To je zaseban proces. Nažalost, visoke državne i političke ličnosti optužene su od suda, ali vlada funkcioniše i državne obaveze koje imamo obavljamo uspešno. Svako ko ima takav stav da proces dijaloga treba prekinuti, veoma greši. Dijalog nikada ne treba koristiti u uske svrhe, kao što to neki rade. Proces dijaloga i učešće Kosova u dijalogu u Briselu nije u interesu Srbije, već u interesu Kosova, jačanja državnosti Kosova.

Postoje dva rešenja: ili možemo držati zemlju izolovanom i žaliti se u Prištini izjavama za medije, na konferencijama za medije, ili možemo otići u Brisel i sedeti za stolom za dijalog i braniti državne interese Kosova.

Ja sam izabrao ovo drugo. Oni političari koji su izabrali ovo prvo, znate gde su odveli zemlju. Do sada smo imali puno posla, veoma teških nepopularnih odluka, da pokažemo da smo verodostojna vlada, da se zalažemo za zemlju, otvoreno, proevropski, da znamo kako da zaštitimo državne interese Kosova i ne oklevamo da sednemo za sto i vodimo dijalog, jer imamo jasne principe i znamo zašto sedamo za taj pregovarački sto.

Hoće li vlada koju vodite imati moć da preživi i unapredi proces dijaloga i održi koaliciju jedinstvenom?

Verujem da je jedna stvar jasna, u smislu procesa dijaloga, imam puna ustavna ovlašćenja da pomerim ovaj proces napred i neću ostaviti zemlju izolovanu. Neka se svi žale na političkoj sceni, Kosovo neće ostati izolovano sve dok sam ja premijer.

Znači, kažete da dijalog nema alternativu i da ćete nastaviti razgovore sa srpskim rukovodstvom da biste postigli sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom?

Dijalog ne treba prekidati jer to nije u interesu Kosova. Verujem da najbolje služimo državnosti Kosova i onim ljudima koji se nalaze u Specijalizovanim većima, pokazujući državnu razboritost za sve procese, uključujući i proces dijaloga.

Budući da govorimo o važnim procesima za koje vam je potrebna podrška, vidite li potrebu da se trenutna koalicija proširi kako bi pomerila ove procese napred?

Sada se suočavamo sa novom situacijom, predsednik ( Hašim Tači)  je podneo ostavku. Verujem da je to osetljiv period. Procesi u Specijalizovanim većima već su započeli, pa ćemo u odgovarajućem trenutku sesti i videti da li možemo postići potreban konsenzus za prevazilaženje ove situacije. U ustavnom pogledu to je više nego jasno. Sada političke stranke moraju da sednu zajedno kako bi pronašle rešenje za predsednika zemlje ili da bi se dogovorile o novim izborima. Jasno je da sa glasovima koje ima ova vladajuća koalicija ne može da izabere novog predsednika, pa je potreban sporazum mimo ove vladajuće koalicije. Kako će izgledati ovaj dogovor, prerano je govoriti, jer o njemu još ne razgovaramo.

Danas ste bili deo samita za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa i kao zaključak ispostavilo se da ste se ipak dogovorili zajedno sa liderima drugih zemalja da stvorite zajedničko regionalno tržište. Koje su prednosti Kosova na ovom zajedničkom tržištu?

Na neki način smo imali regionalno tržište, kroz CEFTA je region u mnogim aspektima funkcionisao kao tržište, imali smo mnogo prepreka i još uvek imamo mnogo barijera, koje su uglavnom necarinske prirode i koje su posledica političkog problema u ovom slučaju  između Kosova i Srbije, ali i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom.

Verujem da nam deklaracija koju smo potpisali i obaveze koje smo danas preuzeli omogućavaju da prevaziđemo većinu prepreka i ekonomski integrišemo zemlje u regionu. Ovo je korisno za sve zemlje, uključujući Kosovo, jer je drugačije kada imate pristup tržištu koje ima mnogo više kupaca za funksionisanje i prodaju proizvoda. Ali, pre svega, to ima veliki uticaj na privlačenje investicija, povećanje konkurencije i pripremu tržišta za integraciju u EU. Ono što je za nas veoma važno je da ovo tržište ne zamenjuje zajedničko tržište sa EU, već povećava ekonomsku integraciju među zemljama.

Danas sam izneo svoje primedbe, primedbe vlade i Kosova, na ovaj proces, jer imamo situaciju  nejednakosti između zemalja regiona, u smislu da su neke od zemalja u regionu, osim što se objedinjujemo i imamo određene trgovinske aranžmane sa zemljama EU, neke zemlje u regionu, poput Srbije, imaju trgovinske sporazume sa zemljama istoka, sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama. Kroz te sporazume te zemlje prodiru na tržište regiona. I drago mi je što ih je Evropska unija uzela u obzir kao primedbe Vlade Republike Kosovo. Ali, s obzirom na to da imam prilično pozitivna očekivanja, jer je napravljen veoma veliki korak ka objedinjavanju tržišta, povećanju konkurencije itd.