Kako Srbin sa Kosova sarađuje sa trenerom Albancem

Nemanja Miletić
Izvor: MN Press

Doskorašnji defanzivac Partizana Nemanja Miletić debitovao je pobedom u dresu Al Raeda, pa taj važan detalj samo pojačava lep utisak o prvim danima u Saudijskoj Arabiji. Miletić ističe da su domaćini učinili sve kako bi se u novoj sredini osećao kao da je već godinama u njihovom gradu i klubu, a trener mu je albanski stručnjak Besnik Hasi, piše portal 24 sedam.

"Hasi je dobar trener i čovek, naši momci su već bili u prilici da igraju kod njega jer je bio trener Anderlehta, Legije i Olimpijakosa, a ovde je za tri sezone postao klupska legenda. Prve godine ih je spasio ispadanja, posle toga stabilizovao, a prošle godine smo za malo ostali bez plasmana u Ligu šampiona. Treninzi su mu jaki, a meni to baš odgovara", kaže Miletić.

A kako funkcionišete van fudbala?

Ma, super! On me je odavno želeo u timu, ali kada je prvi put želeo da me dovede Partizan je tražio veliko obeštećenje za mene. Sećam se kad me je pozvao preko telefona, ja na prvu pomislio da me zezaju drugari. Nisam imao pojma da priča srpski kao što ga mi pričamo, perfektno! Sad, pred dolazak, još jednom sam se čuo sa Markom Marinom, jer su radili zajedno u Grčkoj. Sve je iznad očekivanja, pa i to.

Kakvi su utisci o klubu?

Sjajni, stvarno sam iznenađen. Uslovi za trening su fenomenalni, saigrači neverovatno gostoprimljivi. Svi su mi ponudili svoju pomoć. Svaki čas neko priđe da me pita "kako si, je l ti treba nešto, ako treba samo mi reci". Ma, neverovatno! Znaš, kad im u očima vidiš da su srećni što si došao da igraš s njima. Moraš u takvom društvu da se osećaš kao da si već par godina u klubu. Baš su me oduševili.

Kakvog je kvaliteta fudbal?

Odigrao sam ovu jednu utakmicu koju smo dobili u gostima i mogu reći da sam i sa tim prijatno iznenađen. Fizički je baš zahtevno, jer su igrači dobro pripremljeni, a trči se dosta i brzo. Pričali su mi pre utakmice da nije baš lako, a posle sam se i sam uverio da su bili u pravu. Inače, stadioni su brutalni! Ulažu mnogo novca u njih, u igrače, vidi se da žele viši nivo fudbala. Sada nema navijača zbog korone, ali kažu da je dobra poseta.

Koliko je korona promenila život Saudijcima?

Ozbiljno su je shvatili, tako da nisu strašne brojke kao u Evropi. Dobro, ovde nema tog načina života, noćnih izlazaka i klubova, pa to sigurno utiče na manji broj zaraženih, ali, recimo, ako uđeš u prodavnicu bez maske i naletiš na kontrolu platićeš 5.000 evra kaznu, a vlasnik radnje duplo više jer ti je dozvolio da budeš u lokalu. Zato za ovoliku zemlju pronađu 400 zaraženih po danu, što je ništa.

Al Ahli je pobedio u prvom kolu u gostima. Spremate li se posebno za taj duel sa ekipom Vladana Milojevića?

Da, video sam da su pobedili, Ljuba Fejsa odigrao poslednjih pola sata. Spreman sam za sve rivale, i za nji, i za Tavambu kad dođe na red, ali sada prvo da pobedimo Al Šabab. Doveli su Evera Banegu iz Valensije, mogao bi i on da zaigra u špicu.