CIK: Prihvaćeno oko 10.000 prijava za glasanje iz dijaspore

RTK Live
Izvor: RTK Live

Na sastanku Centralne izborne komisije rečeno je da je prihvaćeno više od 10.000 prijava za glasanje iz inostranstva, ali da podnosioci prijava šalju prijave na tri zvanična imejla, što stvara probleme, prenosi RTK Live.

Na tom sastanku zatraženo je stvaranje radne grupe sa predstavnicima svih političkih partija koja će sarađivati sa kosovskom carinom kako bi glasovi iz inostranstva brže stigli do CIK.

Jedan od onih koji su podržali taj predlog je član predstavnik Samoopredeljenja u CIK Sami Kurteši.

Član DSK Sami Hamiti rekao da su glasovi iz inostranstva na poslednjim izborima stizali uredno.

“Smatram da je kada je reč o pristizanju glasova 2019. godine sve bilo u redu. Ovaj format je siguran i nijednom političkom subjektu nije uskraćeno pravo da pošalje posmatrače“, rekao je Hamiti.

Izvršni direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije Burim Ahmetaj rekao je da se prijave iz inostranstva šalju CIK na tri imejla i da to stvara probleme.

Do sada je pozvano više od 8.000 kosovskih građana koji žive u inostranstvu.

„Mi smo u procesu formiranja servisa za glasanje inostranstvu, regrutujemo osoblje. Do danas je stiglo 14.307 prijava za glasanje. Imamo 68.000 neotvorenih imejlova. 2.426 je odbijeno. Podnosioci prijava šalju prijave na tri imejl adrese. Dakle, u aplikaciji mogu biti duplikati. Tokom procesa verifikacije biće poznat njihov tačan broj“, rekao je Ahmetaj.