Krasnići: Izlazak na izbore bez usvojenog budžeta dovešće do finansijske blokade

Agim Krasnići
Izvor: Facebook

Zamenik ministra finansija Agim Krasnići zatražio je da se prvo izglasa budžet za 2021. godinu, a zatim izađe na vanredne parlamentarne izbore, prenosi TV Kljan Kosova.

"Ustavni sud je 21.12.2020 doneo odluku o glasanju poslanika Etema Arifija. Dosadašnja praksa izbora pokazala je da možemo imati kašnjenja u procesu konstituisanja skupštine i glasanja vlade, ako se opšti parlamentarni izbori održe početkom 2021. godine.

To je zbog činjenice da će Kosovo vrlo verovatno ostati bez ovih institucija u prvom kvartalu 2021. godine i kao što su pokazali poslednji izbori, ova odlaganja mogu potrajati nekoliko dodatnih meseci nakon prvog kvartala 2021. godine“, objavio je na Fejsbuk nalogu Krasnići.

Dodao je da skupština prvo treba da odobri budžet za 2021. godinu, dodeli sredstva za opšte izbore, a zatim izađe na birališta na datum koji je prihvatljiv za političke stranke.

Isatakao je da će ukoliko se ne odobri budžet zaposleni u javnom sektoru ostati bez plata od marta meseca.

„Budžetska blokada stvoriće situaciju blokade plaćanja za javni sektor od marta 2021. godine, stradaće ne samo javni već i privatni sektor i čitav ekonomski sistem u nedostatku javnih finansija“, poručio je Krasnići i upozorio da bi u skladu sa trenutnom situacijom, nastali veliki problemi u upravljanju pandemijom kovid -19.“