Sučeljavanje predsedničkih kandidata: Haradinaj poziva Osmani na TV debatu

Gazzeta Express
Izvor: Gazzeta Express

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i kandidat te stranke za kosovskog predsednika Ramuš Haradinaj zatražio je televizijsku debatu sa Vjosom Osmani, piše Reporteri.

„Pozivam predsedničkog kandidata, Vjosu Osmani, na televizijsku debatu da se suočimo i javno razgovaramo”, naveo je Haradinaj u video poruci.

Iako predstojeći vanredni izbori neće biti predsednički, Haradinaj i Osmani nameravaju da ih iskoriste za predsedničku kandidaturu.

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Osmani, danas je održala konferenciju za medije sa predsednikom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, sa kojim je u holu skupštine potpisala sporazum o zajedničkom učešću na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara.

Nakon potpisivanja sporazuma, najavljeno je da će Osmani biti predsednički kandidat Pokreta Samoopredeljenje.

Kurti je rekao da je Kosovu potreban novi premijer, ali i novi predsednik i istakao da je Osmani dužnosti obavljala odgovorno i dostojanstveno.

„2020. godina pokazala je da je Kosovu potreban novi premijer, ali i novi predsednik. Imamo predsednika. Zadatak je izvršila odgovorno i dostojanstveno. Izrazila je integritet institucije i jedinstvo ljudi. Na ovim izborima, koji su referendum, moramo da damo legitimitet tome“, rekao je Kurti.

Osmani, koja namerava da ostane u predsedništvu, rekla je da će tražiti tu poziciju jer veruje da je jedinstvo naroda koji predstavlja predsednik stečeno voljom građana.

„Da, kandidovaćemo se sa Kurtijem za premijera i za legitimitet predsednika, ja ću biti osoba koja će tražiti taj legitimitet, jer predsednik države predstavlja jedinstvo naroda i ovo jedinstvo je najbolje osigurano ako tražimo mišljenje i stav naroda o predsedniku “, rekla je Osmani.

Haradinaj je ranije izrazio nameru da postane predsednik. Želeo je da postane šef države kada bivšem predsedniku Hašimu Tačiju nije ostalo mnogo vremena. Kada je Tači podneo ostavku nakon potvrde optužnice od strane Specijalnog suda, Haradinaj je svoju nameru uslovio svime što mu je bilo potrebno za ABK.

Glavni odbor ABK jednoglasno je glasao za imenovanje Haradinaja za predsednika. Ta njegova težnja postala je otvorena i ozbiljna pretnja dugovečnosti vlade koju je predvodio Demokratski savez Kosova, čiji je deo bila i Haradinajeva stranka. Više puta je zapretio svom koalicionom partneru da će se, ako mu ne da podršku za predsednika, pridružiti opoziciji u svrgavanju vlade i izlasku na birališta.

Haradinajeva pretnja usledila je svrgavanjem vlade Avdulaha Hotija odlukom Ustavnog suda u decembru, koji je vladu proglasio neustavno izabranom, jer je odlučujući glas bivšeg poslanika Etema Arifija za izbor vlade smatrao nelegalnim.

Haradinaj nije odustao od svojih težnji. Obično je bio kandidat ABK za premijera, sada će se kandidovati bez ijednog kandidata za to mesto.

Predstavljajući neke od kandidata za poslanike, Haradinaj se danas pojavio na konferenciji za medije, kao predsednički kandidat.

„ABK će doprineti parlamentu i vladi i sa mnom kao predsednikom, da Kosovo učinimo zemljom na koju smo svi ponosni i da postanemo članice NATO i EU. Sutra ćemo predstaviti kompletnu listu kandidata na kojoj su dve trećine mladi“, rekao je Haradinaj.

Podsećamo da je juče kandidat Demokratske partije Kosova za premijera Enver Hodžaj, pozvao Aljbina Kurtija da se suoči sa njim u šest televizijskih debata.