Vjosa Osmani ima samo dve mogućnosti pred izbore

Vjosa Osmani
Izvor: Indeksonline

Vjosa Osmani može da se kandiduje kao samostalni kandidat ili da se pridruži listi neke stranke, rok za registraciju koalicija kao takvih istekao je u 18 časova, a neizvesno je šta se dešava sa njenom saradnjom sa Pokretom Samoopredeljenje, piše Gazeta ekspres.

DSK i ANK nastupiće sa zajedničkom listom, DPK i Nisma ćute, dok se još očekuje šta će biti sa saradnjom Samoopredeljenja i Vjose Osmani.

Obe strane izrazile su spremnost da izađu zajedno na birališta 14. februara, međutim, zasad nema informacija o tome da li su postigli bilo kakav sporazum.

Za sada,  jedina zvanična informacija je to da će Osmani po svoj prilici izaći na birališta sa listom građanske inicijative.

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da, ako danas nije podneta lista za izbore, kandidati imaju neke druge opcije.

“Danas je krajnji rok da politički subjekti prijave koalicije koje će učestvovati na izborima, to je jedna od karika u zaključivanju procesa sertifikacije. To ne sprečava subjekte, inicijative, čak ni nezavisne kandidate za poslanike koji će se kandidovati na izborima da budu overeni u narednom roku“, rekao je on.

On navodi da politički činioci imaju priliku da se u narednom mandatu kadniduju kao građanske inicijative ili čak da budu na listi nekog drugog učesnika u izborima.

“To znači da oni koji ne postignu sporazum imaju dve mogućnosti, da izađu na izbore kao inicijative građana ili stranke ili da postignu sporazum sa drugim listama, što onda ne predstavlja nikakvu prepreku za njihovo overavanje”, kaže Cakoli.

Kurtijeva stranka ponovo je na svoju listu uvrstila Alternativu Mimoze Kusari.

Zakonski rok da se inicijativa Vjose Osmani registruje kao stranka već je prošao. Prema zakonu, prijave za overu političkog subjekta moraju se podneti 60 dana prije izbora.

U vezi sa građanskim inicijativama, zakon o Centralnoj izbornoj komisiji navodi da se građanska inicijativa tretira kao politički subjekt od dana njenog overavanja dok građanska inicijativa ne podnese konačni izveštaj o finansijskoj publikaciji kampanje.

Zakon takođe precizira šta znači pojam “građanska inicijativa”.

“ Građanska inicijativa“označava grupu osoba koja se dobrovoljno udružuje na osnovu zajedničke ideje, interesa ili stanovišta kako bi izabrala svoje kandidate, ali koja ne želi da formira političku stranku“, navodi se u zakonu .