Na Kosovu sve manji broj novozaraženih, ali i slabije poštovanje mera

policija ljudi sa maskama
Izvor: Facebook

Kada se broj novozaraženih na dnevnom nivou smanji, građani na Kosovu se „opuštaju“ i u većini slučajeva ignorišu mere za sprečavanje širenja pandemije, a u Prištini je prethodnih dana primećen veći broj građana koji nisu nosili maske ili su ih nosili nepravilno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Epidemiolozi sa velikom zabrinutošću gledaju na nepoštovanje mera i ističu da će svako nepoštovanje dovesti do povećanja broja novoobolelih.

Epidemiolog Edita Gorani-Hadžiu iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje kaže da bi građani trebali nastaviti poštovati mere poput nošenja maski, održavanja higijene i fizičke udaljenosti.

„Slučajevi se mogu povećati ako ne budemo oprezni. Kada stanovništvo poštuje ove mere tada padaju slučajevi, kao i sada, kada imamo manji broj. Nikada ne smemo biti slobodni i ne poštovati mere", rekla je Gorani-Hadžiu.

Mere se delimično primenjuju i u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, gde bi, prema propisanim pravilima, mogli da uđu samo oni koji su vakcinisani, ili imaju jedan od negativnih rezultata testova na kovid-19.

Arian Vrainca iz Udruženja ugostitelja Kosova, kaže za RSE da nedostaje radnika za uspostavljanje stroge kontrole, ali da ovaj sektor pokušava da poštuje mere.

Vrainca zahteva ublažavanje mera za preduzeća.

"Sa smanjenjem broja slučajeva, trebalo bi napraviti neke izmene mera, poput ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, produženja radnog vremena i povećanja kapaciteta u prostorijama, uz dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19", kaže on.

Mere za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa na Kosovu mogle bi biti na snazi u naredne dve nedelje, kako je najavila Asocijacija kosovskih opština (AKO), nakon sastanka sa vršiocem dužnosti ministra zdravlja Dafinom Gedža-Bunjaku.

Prema njihovim navodima, mere će ostati na snazi pre svega zbog škola koje su počele da rade i kampanje za lokalne izbore koji se održavaju 17. oktobra.

Sa smanjenjem broja slučajeva koronavirusa, došlo je i do smanjenja interesa građana za vakcinaciju. Ako je u danima kada je broj slučajeva koronavirusa bio veliki vakcinisano do 20 hiljada građana, u petak, 8. oktobra, broj primljenih vakcina bio 12.005.