Problem bubrežnih bolesnika iz Kosovskog Pomoravlja

Dijaliza
Izvor: Novosti

Dvadesetak Srba iz Kosovskog Pomoravlja, bubrežnih bolesnika, odlazi tri puta nedeljno u Vranje na dijalizu, a direktor Doma zdravlja u Pasjanu Zoran Perić objašnjava za "Novosti" kako su uspeli da za ove pacijente, koji ne mogu da žive bez dijalize, "izbegnu" karantin, ali dodaje i da postoji tehnički problem, jer broj vozača koji dovoze pacijente je sve manji.

Sa svakim prelaskom administrativnog prelaza oni idu u izolaciju, trenutno su njih šestorica u izolaciji. Ako je potrebno, angažovaćemo i vozače volontere, jer ne postoji druga opcija - kaže Perić za "Novosti".

Zasada drugih problema nema, kod onkoloških pacijenata nema zabrane kretanja, a srećom je Pasjane dobilo porodilište, tako da sada pacijentkinje ne moraju u Vranje.

Jedna od opcija ukoliko i dalje bude bilo problema sa nedostatkom vozača je i ta da pacijenti budu smešteni u Vranju. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ponudio je smeštaj i hranu za pacijente kako se ne bi izlagali dodatnim stresovima. Ljudi su zasada odbili takvu opciju, ali će se i dalje pratiti situacija.