Sadiku: Na Infektivnoj klinici popunjeni svi kapaciteti

izet sadiku infektolog
Izvor: Kosovapress

Iako je Ministar zdravlja u tehničkom mandatu Armend Zemaj izjavio da je situacija sa koronavirusom na Kosovu pod kontrolom i da nema potrebe za uzbunom, na Infektivnoj klinici u Prištini kažu da su kapaciteti bolnice popunjeni, prenosi Kosovo pres.

Kako je rekao infektolog Izet Sadiku u toj klinici hospitalizovano je 90 pacijenata sa koronavirusom i oko 70 odsto njih je na terapiji kiseonikom.

“Kapaciteti su nam popunjeni, što je, zapravo slučaj od početka pandemije. Na odeljenju intezivne nege stalno se nalazi četiri, pet pacijenata u ozbiljnom stanju, ali  i oni koji su na odeljenjima sa terapijom kiseonikom su pacijenti čije bi se stanje moglo pogoršati u bilo kom trenutku“, naglasio je Sadiku.

Iako je poslednjih dana zabeležen blagi porast slučajeva, Sadiku veruje da neće doći do velikog porasta broja novozaraženih.

“Primetili smo blagi porast slučajeva ove nedelje, naravno, to je zbog popuštanja mera, zatim smo imali i izbornu kampanju, ali taj broj nije previše velik“, izjavio je Sadiku.

Kada je reč o novim sojevima korone, koje su se već proširile u različitim zemljama sveta, Sadiku kaže da osim tri prijavljena slučaja u januaru, više nije bilo sumnjivih slučajeva.

“Ta tri pacijenta nisu imala nikakve posebne kliničke specifikacije po kojima bismo mogli da razlikujemo ove pacijente od ostalih pacijenata. Do sada je zabeleženo da se novi sojevi brže šire, ali još uvek nije poznato da li pacijenti imaju teže kliničke oblike ili ne. Naravno, može biti i veći broj, ali ovaj test se ne radi kod nas i da bi se test uradio, mora se poslati van Kosova. Obaveštavamo Institut kada imamo sumnjive slučajeve i oni zatim šalju uzorke“, rekao je Sadiku.

Iako je prošlo skoro godinu dana otkako su registrovani prvi slučajevi koronavirusa, pacijenti i dalje moraju sami da obezbede Remdesivir, koji se prepisuje u lečenju koronavirusa.

"Imamo povremene nestašice, obično na raspolaganju imamo neke druge lekove, poput Favipiravira, dok Remdesivir nedostaje i građani ga i dalje kupuju sami", rekao je infektolog.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Kosova, registrovano je 398 novozaraženih, dok je jedna osoba izgubila bitku sa koronavirusom.