Šef SZO za Evropu: Srbija pokrovitelj Plana za zdravlje Zapadnog Balkana

Hans Kluge i Zlatibor Lončar
Izvor: Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, sa kojim je razgovarao o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv koronavirusa tokom proteklih godinu dana, prenosi Tanjug.

Kluge se zahvalio Lončaru što je pristao da bude pokovitelj Plana za zdravlje za Zapadni Balkan i naveo da je kao regionalni direktor postavio naš region kao svoj prioritet.

U tom smislu, Kluge se nada da će, ako kovid-19 to dozvoli, krajem godine u Beogradu biti u mogućnosti da organizuju sastanak ministara iz regiona na kojem bi bio dogovoren plan do 2030.

Ministar Lončar je kazao da su na sastanku razgovarali i o planu razvoja do 2030. godine i naveo da su mnoge stvari koje su već trebali da urade morali da odlože zbog pandemije virusa korona.

Lončar je istakao da su se saglasili da je trenutno prioritet broj jedan imunizacija.

"Srbija se obavezala da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje SZO i pomoći da se to uradi u celoj Evropi", kazao je Lončar i dodao da će dati doprinos kada je reč o mentalnom zdravlju narušenom zbog dužine trajanja pandemije i u pomoći ljudima koji se suočavaju sa tim.

"Dogovorili smo se za tri faze koje ćemo raditi u najskorije vreme, u junu mesecu ćemo u Atini se dogovoriti šta i kako ćemo raditi pod pokroviteljstvom SZO", kazao je Lončar.

Lončar je kazao da su razgovarali o stav SZO o kovid pasošima i naveo da ta organizacija nije za kovid pasoše, već preporucuju kovid sertifikate i to najbolje digtalne, gde će biti pregled da li je neko vakcinisan i u kom statusu, ali ne da bi se pravile prepreke, već zbog analize.

Najavio je da će sutra sa Klugeom na Torlaku obići skladište vakcina koje je finansirala SZO.

Lončar je za Klugea rekao i da se radi o dokazanom prijatelju Srbije, koji je za Ministarstvo zdravlja naše zemlje dostupan 24 časa svakoga dana, posebno od kada se nalazimo u pandemiji virusa korona.