U okolini Gnjilana kontejneri puni smeća, normalizacija stanja se očekuje narednih dana

Kontejneri u Gornjem Kuscu
Izvor: RTV Puls

Epidemija koronavirusa na Kosovu donela je probleme i kada je u pitanju odnošenje smeća, a posebno izražen problem je u Kosovskom Pomoravlju.

  U jednom od najvećih srpskih sela u okolini Gnjilana, Gornjem Kuscu, kontejneri su puni smeća, jer se otpad ne odnosi već danima. Najgora slika je ispred škole i ambulante u tom selu, gde je i najveće sabirno mesto za komunalni otpad, a slična situacija je i u drugim mestima Kosovskog Pomoravlja, prenosi RTV Puls.

  Pored prepunih kontejnera su nabacane i kante i kese sa prikupljenim smećem, jer građani nemaju gde da ga odlažu.

  Direktor Tehničke škole „Dragi Popović" u Gornjem Kuscu Goran Denić kaže da situacija postaje vrlo ozbiljna, jer se od proglašenja pandemije, kontejneri više ne prazne, iako su građani svoje finansijske obaveze redovno izmirivali.

  „Kako to? Naplata funkcioniše, juče mi je inkasant uručio račun, a smeće se ne odnosi",upitao je Denić i izrazio zabrinutost da ovakva situacija može rezultirati i drugim zaraznim bolestima.

  Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Novog Brda Siniša Dimić, na čijoj se teritoriji nalazi Gornje Kusce, kaže da je lokalna samouprava blagovremeno kontaktirala regionalnog operatera za upravljanje otpadom kompaniju “Ekohigijena” i da je od jutros nastavljeno sa pražnjenjem kontejnera u mestima te opštine.

  „Dogovoreno je da ,Ekohigijena’ nastavi po redovnom rasporedu odnošenja smeća, a Gornje Kusce je planirano za sutra", kaže Dimić.

  Navode iz lokalne samouprave potvrdio je i menadžer “Ekohigijene” za Novo Brdo Naser Ibrahimi.

  „Zbog pandemije koronavirusa i straha koji je prisutan kod radnika od zaraze došlo je do zastoja u odnošenju smeća, ali od danas smo ponovo u funkciji", rekao je Ibrahimi.

  Iz kompanija „Ekohigijena” poručuju da su, od kada su na snazi vanredne mere protiv širenja koronavirusa na Kosovu, suočeni sa ogromnim problemima, ali i dugovima građana za odnošenje smeća iz prethodnog perioda. Tako, na primer, samo Gornje Kusce duguje “Ekoghigijeni” više od 21 hiljadu evra, a čitava opština preko 200 hiljada evra, kažu u toj kompaniji.

  Poseban problem je u tome što je Novo Brdo opština sa 600 registrovanih porodica koje su socijalni slučajevi i nemaju odakle da podmiruju račune, a niko u njijhovo ime ne prihvata odgovornost i finansijske obaveze za izvršene komunalne usluge.

  „Dugovi ne potiču samo iz sredina sa srpskom većinom, i centralne kosovske institucije kasne sa plaćanjima", kaže Ibrahimi za Puls.

  Novo Brdo jedna je od teritorijalno najvećih opština na Kosovu sa 205 hiljada kvadratnih kilometara, ali je samo sedam osoba angažovano na odnošenju smeća i tek jedno dotrajalo vozilo za prikupljanje otpada.