Kurti ne razume, sramna presuda Nikoli najbolji poziv Srbima na Gazimestan

Nikola Nedeljković.jpg
Izvor: Kosovo Online

Ne razume Aljbin Kurti. Što više vređa, progoni i hapsi Srbe, Kosovo je samo još više srpsko. To mu je juče u prištinskoj sudnici, uprkos groznoj nepravdi koju trpi, pokazao Nikola Nedeljković, dok je staloženo i dostojanstveno slušao sramnu presudu.

Osam meseci zatvora. Za šta? Jer se Srbin na Gazimestanu, na Vidovdan, usudio da peva o slobodi. Za one koji možda još imaju neku dilemu, eto kako u praksi izgledaju čuvena Kurtijeva "vladavina prava" i "sigurnost“ za Srbe na Kosovu. Fatamorgana u krvavom celofanu.

Lider Samoopredeljenja mnogo voli da priča o "demokratiji“. Učio je o tome kod Demaćija, pa u toj činjenici treba tražiti uzrok njegovog shvatanja ovog pojma. Kasnije je prešao na UČK priručnik osnovnih kategorija. Pod slovom K danas je tamo možda i njegovo prezime, ali u svetskoj istoriji beščašća ono je svakako već urezano masnim slovima.

Sudija koji je, presudom Nikoli Nedeljkoviću, u delo sproveo Kurtijev novi staljinizam, specijalno namenjen Srbima, manje je važan u ovoj priči. Samo, gospodo prištinske sudije, taj cilj koji ste planirali da postignete, nećete ostvariti. Džabe vam svi lažni svedoci, izmišljeni dokazi, loše izrežirane sudske predstave. Jer sve je tu laž.

Kurti je pelcovan od istine i jasno je šta mu je ideja. Hoće da uplaši i odvrati Srbe od odlaska na Kosovo, na Gazimestan, u manastire, srpska sela i gradove. Poruka njegovih ekstremista glasi - za isticanje srpskih simbola i slavljenje srpstva na Kosovu sledi progon, hapšenje, maltretiranje, robija.

Razumeli smo.

A, u isto vreme na Kosovu petorica silovala dete od 11 godina. Nerešenim najtežim krivičnim delima broj se ne zna. I umesto da malo zavire u fioke pretrpane nepresuđenim silovanjima, ubistvima, razbojništvima, pljačkama, otimačinama, skrnavljenjima grobova i crkava, korupcijom najgore vrste, sudije u Prištini se neustrašivo hvataju samo „najtežeg“ od svih „zločina“ u aktuelnom kosovskom krivičnom zakonu – srpskog postojanja. Ono je strogo zabranjeno.

Ali, ljuto su se prevarili. Golgota koju u Kurtijevom kazamatu sada prolazi Nikola Nedeljković, kao i svaki novi sličan slučaj, učiniće upravo suprotan efekat. Sledeće godine na Gazimestanu biće još više mladih Srba sa trobojkama i majicama s likom Njegoša i Obilića. Još jače i češće ćemo pevati "Vidovdan“, "Oj Kosovo, Kosovo“ i vikaćemo "Kosovo je Srbija“.

Nikola Nedeljković je 28. juna samim dolaskom na Gazimestan već pobedio Kurtija, i zato se onako nevino i mirno u prištinskoj sudnici juče osmehnuo na izrečenu sramotnu presudu. Jer on zna da nema razloga da tuguje, već samo da bude ponosan. Na mestu gde se pre više od šest vekova srpsko Kosovo upisalo u večnost, on je stao uz bok Milošu i Lazaru.

Ko je kriv Kurtiju što ne razume.

Piše: Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn