Kurtijev specijalitet - steroidi od praziluka sa pireom od uvreda; Hoće li Šolc da mu promeni recept?

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Na Kurtijevom meniju u Prištini ništa novo za Srbe. Bljutave uvrede na “žaru” i ostali specijaliteti od mržnje i pretnji. Pa i kada iz Beograda stigne najdobronamernija poruka, kao što je ona od pre nekoliko dana Vučićeva za energetsku razmenu.

Vučić je ponudom iz Ohrida, da se s Prištinom napravi energetska saradnja pružio otvorenu ruku, iako Kurti to odavno ne zaslužuje, ali je sa druge strane naišao na novi zid primitivnog odbijanja i nastavak besmislenih uvreda. 

"Ovo je pokušaj autoritarnog predsednika Srbije da sa propalog projekta razmene teritorija pređe na razmenu uglja. Dakle, umesto teritorije Kosova sada se traži ugalj sa Kosova. On mora da prizna nezavisnost Kosova, mora da prihvati zločine Miloševićevog režima na Kosovu i da se distancira od despotskog predsednika Putina”, otkrio je Kurti “paklenu pozadinu” Vučićeve ponude, uz obavezno pominjanje Miloševića i ostale tralalala dosetke iz već poznatog verbalnog arsenala. 

Svaka čast za upornost. Kurti definitivno ne propušta nijednu priliku da demonstrira karakterističan nivo lične kulture, ali i kako elementarna inteligencija gubi značaj u kombinaciji sa “taštinom praznine” i ostalim egomanijakalnostima. 

Opšte je poznato koliko je Kosovo energetski stabilno, pa bi neko mogao da kaže da je Kurtijev odgovor Vučiću na ponudu "lignit za struju" odraz mentalnog stanja čoveka u teškom bunilu, nabildovanog steroidima od praziluka i lažnog samopouzdanja. Ali, u donošenju zaključka treba uzeti u obzir i ostale elemente Kurtijeve “kuhinje”. Pre svega, recepte koje je dobio od nekih iskusnijih “kuvara”.

U svakom slučaju, to njegovo jelo, koliko god ga on mešao i dodavao “ljute” sastojke, sve više zagoreva i širi loš miris. Nije jestivo čak ni za neke njegove dojučerašnje sledbenike i simpatizere u Prištini.

Videćemo zato da li će Kurti istu kašu da nastavi da nudi i posle današnje posete nemačkog kancelara Olafa Šolca. Uputstva koja bude dobio od njega mogu da budu značajna. U kojoj meri i na koji način to ćemo saznati uskoro.

Vreme je za promenu recepta. Ili za novog šefa prištinske kuhinje.

Piše: Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn