Patriote bez premca, ali i bez rešenja

Boško Jakšić
Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Preostalo je samo da brojimo dane do 1. septembra ne bi li videli da li Srbiju ponovo čekaju "pakao" i "kataklizma" ili će se u nedogled produžavati opora kosovska saga koja građanima zagorčava život čim to političarima zatreba.

Ovo je epilog dramatične krize izazvane provokativnim potezima vlade u Prištini da od 1. avgusta svi državljani Srbije koji ulaze na teritoriju Kosova dobiju privremeni ulazno-izlazni dokument koji će zameniti lična dokumenta iz Srbije – koja 11 godina primenjuje istu praksu na građane Kosova.

Odlučeno je takođe da se više ne tolerišu automobili s tablicama koje su izdate u gradovima na teritoriji Srbije. Takve tablice će se skidati i zamenjivati oznakama RKS – republike Kosovo.

Deluje neobično da su povod vikend-drame lična dokumenta i nekih 10.000 registarskih tablica. Da li je moguće da smo zbog pitanja koja su deo tehničkog dijaloga u Briselu "bili na korak od katastrofe”, kako kaže predsednik Aleksandar Vučić?

Da li smo se nalazili pred vratima "pakla", kako je nenaučen diplomatskoj retorici, ali uvek pripravan da se žestinom reči približi svom tvorcu, govorio srpski ministar inostranih poslova?

Da li smo suočeni s opasnošću da kosovski premijer Albin Kurti uvodi Srbiju "u period najsloženije situacije koja preti da preraste u krizu s nesagledivim posledicama i pretvori se u kataklizmu", kako je upozoravao direktor Kancelarije za KiM, odlučan da slučajno ne propusti priliku koja otvara vrata mestu ambasadora?

Ovakva haubička retorika bila bi prikladna situaciji u kojoj u Beogradu raspolažu bezbednosnim podacima o tome da Albanci s Kosova, uz podršku NATO iz vazduha, pripremaju kopneni desant na teritorije na kojima žive Srbi, kojima preti masovno proterivanje.

Po Kosovskoj Mitrovici brujale su sirene za uzbunu, Srbi su se uputili ka graničnim prelazima koje su preprečili barikadama, a čuli su se i sporadični pucnji. Vučić ih je bodrio patriotskom porukom: "Ako se iko drzne da napadne Srbe, Srbija će pobediti.”

Predstavnici Srpske liste, kosovske filijale Srpske napredne stranke, koja u Prištini podržava Kurtija, a širenjem straha i ucena drži svu vlast na severu, pripremali su mobilizaciju. Samo se čekalo da potpredsednik SL, Milan Radoičić, iskoči iz ilegale i povede buntovne profesionalne Srbe na ustanak protiv tablica.

Zastrašivanje srpskog naroda, širenje napetosti i kolektivnog stresa. Tenzija je bila realna i, kao i uvek u takvim okolnostima, mogla je da izmakne kontroli – iako su samo njen tvorac/tvorci znali epilog.

Deluje karikaturalno da je takva napetost stvorena zbog dokumenata i tablica, ali to je deo surove stvarnosti u kojoj je zaista nemoguće isključiti eksploziju zbog problema koji deluju trivijalno u poređenju s ključnim: statusom Kosova.

Sve to navodi na zaključak da se lideri Srbije i Kosova olako poigravaju tenzijama koje Vučiću donose politički profit spasitelja Srba s Kosova i čitave Srbije, a Kurtiju služe da se hvali zaokruživanjem procesa integracije severa u granice nezavisnog Kosova u vremenima kada njegov politički rejting pada.

Patriote bez premca, ali i bez rešenja decenijskog problema, od koga najveće štete imaju građani Srbije i Kosova. Vučićev "najteži scenario s KiM” izbegnut je ne tako što je Beograd iskoristio svoj ogroman ugled u svetu ili što je Kurti shvatio neracionalnost svojih odluka, već intervencijom američkog ambasadora u Prištini.

Ako je vašingtonski angažman tako delotvoran na Kosovu, postavlja se pitanje zašto je Srbija impregnirana i ne dopušta balkansku Paks amerikanu? Znamo, to je zato što SAD, a odskora i Nemačka sasvim jasno zagovaraju rešenje po principu međusobnog priznavanja – što je Beogradu neprihvatljivo.

Kada će srpski političari na vlasti, ali i mnogi od onih iz opozicije koji su vođeni biračkom kalkulacijom, već jednom da odgovore na pitanje kakav je to deo države Srbije na koji predsednik i kamarila drugih zvaničnika ne mogu ni nogom da kroče. Gde su granice tzv. Srbije, a gde tzv. Kosova?

Umesto da insistira na bezbednoj autonomiji Srba sa severa, da ako treba zapreti i izlaskom iz pregovora ukoliko se ne realizuje dogovor o Zajednici srpskih opština, bezidejni Beograd hoće da sačuva haotično stanje, da spreči kosovske vlasti da unesu malo reda.

Ako je Beograd, ima tome godina, Prištini predao atribute državnosti: vojska, policija, sudstvo, teritorijalna odbrana, čemu tolika tenzija oko tablica i ličnih dokumenata? Zašto se ne dopusti da Kosovo zaokruži sistem normalnosti – od naplate struje do registarskih tablica – a posle videti šta će i kako će se rešiti problem statusa? Zar nije bolje na granici – administrativnom prelazu – imati uređen sistem, a ne kriminalizovanu zemlju po kojoj caruje mafijaško bratstvo i jedinstvo?

Igraju se Vučić i Kurti uloga koje su im dodeljene i, sem ponešto TV dramaturgije, ne deluju posebno zabrinuto što ljudi sve masovnije napuštaju i Kosovo i Srbiju. Prvi širi strah od armagedona kosovskih Srba, drugi priča da se Rusija, u dosluhu s „malom Rusijom” u Beogradom, priprema da ozbiljno destabilizuje zapadni Balkan.

I jedan i drugi pričaju bez argumenata, ali na osnovu pažljivo pripremljenih planova koji im omogućavaju da se predstave kao istinski lideri svojih nacija, o čijoj se bezbednosti i miru brinu. Poznata taktika zapaljivog nacionalizma u ovom regionu i dalje uspeva. Tablice su dobrodošle da skrenu pažnju od ekonomske krize koja se nadvija.

Providni, ali opasan marketing koji najveću štetu čini Srbima na Kosovu, koje vlast u Beogradu konstantno potpaljuje ne dopuštajući im slobodu izbora života. Nešto manja šteta nanosi se čitavoj zemlji koja se tvrdoglavo uljuškuje u kolosalnoj zabludi da je "Kosovo Srbija”.

Previše je političara u Beogradu i na severu Kosova kojima odgovara haos kao lukrativni instrument kontrole tokova novca koji se nemilice sipa u potkupljene "institucije” Srba iz Kosovske Mitrovice.

Ni Kurti nije mnogo bolje prošao. Njegov prenagljene odluke, donete bez prethodnih konsultacija, ne samo da mu obaraju rejting već je Vučiću omogućio da još jednom okači lovorov venac nacionalnog spasitelja od rušiteljskih sila tame.

Pobednika tu nema. Postoje samo gubitnici – građani Kosova, i Albanci i Srbi.

Pokazalo se, još jednom, da kada nema dijaloga, onda tenzija caruje. Imajući u vidu da je novi duel zakazan za 1. septembar, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj pozvao je Vučića i Kurtija da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Toksični igrokaz bez kraja.

"Otići ću u Brisel, nije mi teško, ne očekujem ništa, ko god misli da je s Kurtijem moguće sačuvati mir, mislim da mnogo greši, znam s kim imam posla”, ocenio je Vučić novu rundu i pre njenog početka.

Autor: Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator Politike