Rusija posvećena povratku svog nekadašnjeg uticaja na Balkanu

MilJazim Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Ruski uticaj u Republici Srpskoj, u Bosni, je evidentan, dok je u Srbiji ruski uticaj veoma jak, što pokazuju Ruski humanitarni centar u Nišu i Gasprom, kao i njihove naoružane jedinice na srpskom tlu.

Više nije tajna da su ruski političari otvoreno izneli stav da Rusija treba da povrati svoj nekadašnji uticaj na Balkanu.

Česte posete srpskih zvaničnika iz Republike Srpske i Srbije Moskvi i ruskih zvaničnika Beogradu samo su vrh ledenog brega ove veze koja Srbiju pretvara u Putinovu vazalnu državu.

Činjenica da je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji ili da protera ruske diplomate u slučaju Skripalj, dokazuje da Srbija ne sprovodi politiku EU i SAD u odnosu na Rusiju.

Takođe, pritisci Srbije su permanentni na Skoplje, Prištinu i Sarajevo, upravo na liniji gde se procenjuje da je najočiglednija slabost Zapada, zbog njegovih predrasuda prema muslimanima, odnosno usporavanja članstva ovih zemalja u EU i NATO.

Zajednička kriza na liniji Skoplje-Priština-Sarajevo, ima veze sa taktikom srpskih udara, koji imaju za cilj obnavljanje srpskog i ruskog uticaja na ovim prostorima.

Piše: Miljazim Krasnići, politički analitičar