Ćaljaj: Specijalizovana veća u Hagu nikada nisu kontaktirala Kosovsku policiju

Rašit Ćaljaj
Izvor: Reporteri

Bivši direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj rekao je danas, u svedočenju u Specijalnom sudu u Hagu na suđenju bivšim liderima OVL-OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, da Specijalizovana veća u Hagu nikada nisu kontaktirala Kosovsku policiju povodom hapšenja nekoliko zvaničnika na Kosovu, prenosi Reporteri.

On je rekao da je, od kada je deo Kosovske policije, postojala stalna saradnja sa međunarodnim misijama koje su pomagale policiju, kao što su Unmik, Euleks i Kfor, a da je ovo prvi put da Kosovska policija nije imala komunikaciju sa Specijalizovanim većima u Hagu. 

Ćaljaj je ukazao na to da je na sastanku sa međunarodnim misijama stalno tražio da bude obavešten u slučaju da dođe do bilo kakve operacije ili racije međunarodne misije na Kosovu, ali da se tako nešto nije dogodilo.

"Imao sam nekoliko sastanaka sa međunarodnim partnerima, uključujući Misiju Euleks. Takođe smo razgovarali o pitanju Specijalizovanih veća ovde u Hagu i tražio sam da u svakom slučaju, ako postoji odluka Specijalizovanih veća, za bilo koju operaciju, raciju, hapšenje na Kosovu, njima treba da se bavi Кosovska policija na osnovu Zakon o policiji Kosova", rekao je Ćaljaj.

Naveo je da je svojevremeno primio poziv specijalnih snaga samo da mu zahvale na pomoći koju je pružila Kosovska policija prilikom hapšenja Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja 25. septembra 2020. godine.

"Za to vreme nisam imao nikakav kontakt, niti telefonski razgovor, niti pismenu komunikaciju. Jedina komunikacija je bila da me je neko zvao telefonom dan nakon što je Haradinaj uhapšen. Taj telefonski poziv je bio zahvalnost za pružanje pomoći 25. septembra, kada je Kosovska policija bila angažovana da upravlja masom koja se okupila ispred OVL-OVK", rekao je Ćaljaj.