Hag: Odbrana traži puštanje Gucatija iz pritvora

Gucati
Izvor: Kosovo Online

Odbrana haškog optuženika, bivšeg čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podnela je Sudskom veću zahtev za njegovo puštanje iz pritvora, prenosi Reporteri.

Gucati se zajedno sa potpredsednikom ORV OVK Nasimom Haradinajem optužen za krivična dela protiv sprovođenja pravde i to za, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, za osvetu i za kršenje tajnosti postupka.

Suđenje je počelo je 7. oktobra, a 18. oktobra saslušanje prvog svedoka, koje se nastavlja danas.

"Optužbe iznete u potvrđenoj optužnici zasnovane su na osnovanoj sumnji da su između 7. i 25. septembra 2020. Gucati i  Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o specijalizovanim većima, uključujući identifikacione podatke nekih (potencijalnih) svedoka, na tri konferencije za štampu i drugim radiodifuznim aktivnostima, kao i putem širenja izjava na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju iz Specijalizovanih veća.

Gucati i Haradinaj optuženi su i za pogrdne komentare upućene potencijalnim svedocima, kao i za više puta izraženu nameru da naštete radu Specijalizovanih veća, prenela je Zakletva pravde.

"Tim radnjama Gucati i Haradinaj su  prekršili tajnost postupka i zastrašili (potencijalne) svedoke Specijalizovanog tužilaštva i posledica takvih aktivnosti je ometanje rada i istrage Specijalnog tužilaštva", dodaje se u saopštenju iz Specijalizovanih veća.